Στο Κάιρο εν μέσω λουτρού αίματος η νέα προσπάθεια για τη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα προσπαθήσουν από το Κάιρο να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς 14 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 570 Παλαιστινίων.

Από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αμέσως μετά την άφιξή του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε τη νύκτα πακέτο οικονομικής βοήθειας 47 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει κατά παράδοση μεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν νοσοκομείο, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρωπους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σε μία επίθεση που καταδικάσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον κατοικιών και του νοσοκομείου προστίθενται στον κατάλογο των πιθανών εγκλημάτων πολέμου που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς έρευνας.

"Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ό,τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε χθες στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι κάλεσε τη νύκτα τη Χαμάς να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

Η Χαμάς, η οποία απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση, συνεχίζει να θέτει ως όρους για κατάπαυση του πυρός "τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πλήρη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας".

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πιθανότητα εφαρμογής ολιγόωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούμενο την αιματηρή σύγκρουση που εξελίσσεται στην περιοχή και τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της ισλαμικής Χαμάς, μιας και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

"Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν την περίπτωση αναβολής μη σημαντικών ταξιδιών στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια προειδοποίηση προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ταξιδεύουν στη Λωρίδα της Γάζας", ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η τωρινή ταξιδιωτική οδηγία αντικατέστησε μια προηγούμενη που είχε εκδοθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

"Το περιβάλλον ασφάλειας παραμένει άσχημο στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, και οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ", ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας Ισραηλινός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο που πετούσε πέτρες στο όχημα του στα βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ της εισόδου Αρ-Ραμ και του συνοριακού σημείου ελέγχου Χίχμα. Νεκρός είναι ο Μαχμούντ Σαβαμρέχ ένας 21χρονος παλαιστίνιος το πτώμα του οποίου, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Η ισραηλινή Αστυνομία και ο στρατός δεν έχουν προς το παρόν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει αυξηθεί και στη Δυτική Όχθη, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία, τον περασμένο Ιούνιο τριών ισραηλινών εφήβων αλλά και τον θάνατο από ισραηλινούς για λόγους εκδίκησης ενός νεαρού παλαιστίνιου τον οποίο οι δολοφόνοι του τον έκαψαν ζωντανό.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για το θάνατο των τριών εφήβων Στις 14 Ιουλίου, ένας παλαιστίνιος που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Δύο ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Είκοσι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί συνολικά από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, την επομένη του πλέον αιματηρού 24ωρου της ισραηλινής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν, 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.