H Aυστραλία πρότεινε στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνουν ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητά από τους φιλορώσους αυτονομιστές να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το κείμενο της Αυστραλίας, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητά επίσης από "τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή- περιλαμβανομένης της Ρωσίας- να συνεργαστούν πλήρως σε μία ολοκληρωμένη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα".
Το κείμενο "καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη ρίψη" (του πυραύλου) που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητά οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Είκοσι οκτώ Αυστραλοί σκοτώθηκαν σε αυτήν την τραγωδία όπου έχασαν την ζωή τους συνολικά 298 άνθρωποι.
Το σχέδιο ψηφίσματος "εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία" των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μπροστά στις πληροφορίες για μια "ανεπαρκή πρόσβαση" στο σημείο της συντριβής και απόπειρες "παρέμβασης στα στοιχεία της έρευνας".
Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, που θα μπορούσε να κατατεθεί προς ψήφιση από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο "απαιτεί οι ομάδες ενόπλων που ελέγχουν το σημείο […] να επιτρέψουν μια πλήρη, ασφαλή πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς" στο σημείο της συντριβής και γύρω από αυτό στους ερευνητές.
Το κείμενο "καλεί όλες τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή να συνεργαστούν πλήρως με τη διεθνή έρευνα" και με τις προσπάθειες να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.
Η Αυστραλία ζήτησε από τους 14 εταίρους της να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν τα σχόλιά τους για αυτήν την πρόταση έως αύριο το πρωί ενώ αργότερα θα μπορούσε να αποφασίσει να το υποβάλει προς ψήφιση.
Η Ρωσία, μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.
"Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι Ρώσοι αλλά ασκείται μεγάλη πίεση πάνω τους", υπογράμμισε ένας διπλωμάτης χώρας της Δύσης.
Στο μεταξύ, η αυθεντικότητα μίας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και φέρεται να αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν ένα πολιτικό αεροπλάνο, επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς ειδικούς, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο.
"Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, "βασισμένη σε πολλά στοιχεία", είναι πως "η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία".
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:
- "Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα", λέει ο ένας από αυτούς, ο "Μέιτζορ" [ταγματάρχης].
- "Λοιπόν;" ρωτά ο άλλος, ο "Γκρεκ".
- "Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%" [...]
- "Υπήρχαν όπλα;"
- "Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις".
- "Έγγραφα;"
- "Υπάρχει ένα ενός ινδονήσιου φοιτητή".
Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.
- "Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο [...]. Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία", λέει ο Μπέζλερ.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες "αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο".
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι "σαφές" ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως "γκροτέσκα" την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.
"Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών" που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρι σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Κέρι υπογράμμισε εξάλλου στο NBC πως υπάρχουν "εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις" που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορεί ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο.
Επικαλέστηκε για το θέμα αυτό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "ξέρουν" από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και ότι "γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα" επίσης, είπε, επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.
"Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές", δήλωσε ο Κέρι στο CNN.
"Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά γκροτέσκο", συνέχισε ο Κέρι στη προ-ηχογραφημένη συνέντευξή του για την εκπομπή “Meet the Press” του NBC, υπογραμμίζοντας πως είναι αντίθετο "σε όλα εκείνα που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και η Ρωσία έχουν πει ότι έκαναν".
Επικαλέστηκε την περίπτωση «αυτονομιστών στρατιωτών σε κατάσταση νηφαλιότητας που μαζεύουν τις σορούς σε φορτηγά αφαιρώντας πτώματα και ενδείξεις από το σημείο". "Η Ρωσία οφείλει να κάνει κάτι και να κάνει τη διαφορά εδώ", είπε.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε την Κυριακή ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές προκειμένου το τρένο με τις σορούς των θυμάτων της τραγωδίας με το αεροσκάφος των Malaysia Airlines να φθάσει σε περιοχή που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση.
"Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να οδηγήσουμε αυτό το τρένο σε περιοχή που ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές" είπε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων καταστροφών αναμένεται να εισέλθει στο σημείο της συντριβής αύριο, τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα στην ανατολική Ουκρανία με το Μπόινγκ 777 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβαινόντων.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους