Τι επισημαίνει καθηγητής Κλινικής Ιολογίας
Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας (12/07) ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχουμε δει έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική.
Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως το στέλεχος Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει ενώ και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη βρίσκουν χώρο για να αναπτυχθούν, ακόμη όμως όχι σε ανησυχητικό βαθμό.
Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλασιασμός του στελέχους κάθε 7 ημέρες
«Στην Κρήτη έχουμε στήσει έναν διαφορετικό μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης γι' αυτό και εντοπίζουμε νωρίτερα τα νέα στελέχη. Το Δέλτα το έχουμε εντοπίσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες και επισημάναμε τον κίνδυνο καθώς διαπιστώσαμε διπλασιασμό του στελέχους κάθε 7 ημέρες», είπε και ενώ υπογράμμισε πως το νέο στέλεχος παίζει ρόλο στην αύξηση κρουσμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο συνδυασμός με την άρση των μέτρων έφερε την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
«Το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει ήδη, δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Το στέλεχος που μας απασχολούσε του προηγούμενους μήνες έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το στέλεχος Δέλτα φταίει για την αύξηση κρουσμάτων, αλλά φταίει και η χαλάρωση. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε νωρίτερα απ' ότι ήταν σωστό τη χαλάρωση ενώ κάναμε και κατάχρηση των ελευθεριών» είπε.
«Τα νούμερα θα μας εκπλήξουν»
Όσο για την πρόβλεψή του για την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων στην Ελλάδα ο κ. Ζαφειρόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Το νέο στέλεχος όταν εμφανίζεται σε νέο πληθυσμό προκαλεί «έκρηξη» κρουσμάτων. Το είδαμε στο Ηράκλειο, το είδαμε στο Ρέθυμνο αλλά δεν το είδαμε ακόμη στην Αττική. Ακόμη δεν έχουμε δει την μεγάλη αύξηση, τα νούμερα θα μας εκπλήξουν» προέβλεψε.