Έλληνες πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτηση για μια θέση πεντάμηνης πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα «Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία» (IPS) του γερμανικού κοινοβουλίου.
Κάθε χρόνο το γερμανικό κοινοβούλιο χορηγεί 120 θέσεις υποτροφίας σε νέους με απολιτικά ενδιαφέροντα από 41 χώρες. Το πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης στο γερμανικό κοινοβούλιο διεξάγεται από την 1η Μαρτίου ως της 31 Ιουλίου. Για πρώτη φορά θα μπορούν από φέτος να υποβάλλουν αιτήσεις και ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση, αλλά αποφασίστηκε μετά από μια πολυετή συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Τουρκία ή όχι. Τελικά η επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ολόκληρη η γειτονική περιοχή, δηλαδή εκτός της Τουρκίας, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Όπως δηλώνει στη Deutsche Welle ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Κάι Γκέρινγκ, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ήταν «βαθιά επιθυμία» των βουλευτών όλων των κομμάτων στην επιτροπή και αποτελεί «μια μικρή συμβολή στην ελληνογερμανική φιλία».
Προϋποθέσεις
Η υποτροφία IPS προβλέπει για κάθε υπότροφο 450 ευρώ μηνιαίως, δωρεάν στέγαση και ασφαλιστική κάλυψη (ασθένειας, ατυχήματος, αστικής ευθύνης). Επιπλέον πληρώνονται τόσο τα έξοδα του ταξιδιού προς το Βερολίνο όσο και της επιστροφής.
Στις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεταξύ άλλων να διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου, να έχουν άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και να είναι κάτω των 30 ετών. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, να είναι ενήμεροι για θέματα της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας, όπως επίσης και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Όλα αυτά, αλλά και τα ειδικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, εξετάζονται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από έναν βουλευτή, έναν εκπρόσωπο της διοίκησης του γερμανικού κοινοβουλίου και έναν εκπρόσωπο του ενός από τα τρία Πανεπιστήμια του Βερολίνου. Η συζήτηση διεξάγεται συνήθως στη γερμανική πρεσβεία της χώρας καταγωγής των ενδιαφερομένων. Άλλωστε, η πρεσβεία είναι αυτή στην οποία θα πρέπει να σταλεί έως τις 31 Αυγούστου η αίτηση με ηλεκτρονική μορφή.