Βουλγαρία: Λιβανέζος ο τρομοκράτης του Μπουργκάς

Δύο χρόνια μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο με ισραηλινούς στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας έδωσαν στη δημοσιότητα τις ταυτότητες του ύποπτου δράστη της τρομοκρατικής ενέργειας και των δύο συνεργών του.

Πρόκειται για τον 25χρονο Λιβανέζο Μοχάμεντ Χασαν ελ Χουσεϊνί, ο οποίος είχε και γαλλική υπηκοότητα.

"Η ταυτότητα του τρομοκράτη (ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου από την ισχυρή έκρηξη στις 18 Ιουλίου του 2012) έχει αποδειχθεί με κατηγορηματικό τρόπο από το τεστ DNA και από τις έρευνες της ανάκρισης", αυτό αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της βουλγαρικής εισαγγελίας και της αρμόδιας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (DANS).

Στις αρχές του 2013, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ αποκάλυψε τη "βάσιμη υπόνοια" ότι για την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπουργκάς. ευθύνεται η οργάνωση του Λιβάνου "Χεζμπολάχ", η οποία στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αρχές δημοσίευσαν και τα στοιχεία των δύο συνεργών του Χουσεϊνί, έναν Αυστραλό και έναν Καναδό υπήκοο, που είχαν πλαστά έγγραφα όταν μπήκα στη χώρα . Πρόκειται για τον Meliad Farad, αυστραλιανής υπηκοότητας που χρησιμοποίησε πλαστή άδεια οδήγησης στο όνομα Brian Jeramiah Jameson και τον Καναδό υπήκοο El Hajj Hassan, ο οποίος επίσης είχε πλαστή άδεια οδήγησης στο όνομα Ralph William Rico.

Στην βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο «Σαράφοβο» - εκτός από τον δράστη- έχασαν τη ζωή τους πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ο Βούλγαρος οδηγός τουριστικού λεωφορείου και πολλοί Ισραηλινοί τραυματίστηκαν.