Πόλεμος προπαγάνδας πάνω από 298 άψυχα κορμιά

Ένας πόλεμος προπαγάνδας έχει ξεσπάσει πάνω από 298 άψυχα κορμιά.

Για την ώρα δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή και εκτέλεσαν την κατάρριψη του αεροπλάνου που προκάλεσε το θάνατο 298 ανθρώπων. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί σήμερα εκτάκτως ανοιχτή συνεδρίαση για το ουκρανικό, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά να πέσει άπλετο φως στα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Λίγη ώρα μετά την πτώση του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στην ανατολική Ουκρανία, ο αυτοανακηρυχθείς υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους που παρέσυρε στο θάνατο 295 επιβαίνοντες.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, γνωστός με το όνομα Στρέλκοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kyiv Post δε δίστασε να αναρτήσει το προσωπικό του προφίλ σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης: «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Τόρεζ, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει και το Russia Today, στόχος των δραστών ήταν το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν που ταξίδευε στον ίδιο αεροδιάδρομο και το στίγμα του, μαζί με αυτό του Boeing, βρέθηκε στο ίδιο σημείο αλλά με μια διαφορά ώρας.

Το προεδρικό αεροπλάνο ήταν εκεί στις 16:21 ώρα Μόσχας και το μαλαισιανό Boeing στις 15.44 ανέφερε πηγή προσθέτοντας ότι τα δύο αεροπλάνα μοιάζουν στην όψη, έχουν παρόμοιο περίγραμμα, διαστάσεις και χρώματα. Αναφέρεται ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από άλλο ουκρανικό το οποίο πίστεψε ότι ήταν αυτό που μετέφερε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες, σε εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, δείχνει την επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας "τραγωδία" το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας "επεσήμανε το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία", κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωννίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι "φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία", δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, χωρίς να επιρρίψει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την άμεση ευθύνη για την καταστροφή ανταποδίδοντας τις κατηγορίες του Κιέβου .

Το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Ωστόσο, μηνύματα που αναρτήθηκαν -και αμέσως εξαφανίσθηκαν- σε ιστοσελίδες των φιλορώσων ανταρτών και συνομιλίες που καταγράφηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας αφήνουν να διαφανεί ότι το αεροσκάφος είναι πιθανόν να κατερρίφθη από τους αντάρτες, οι οποίοι το εξέλαβαν για ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση- η οποία πρέπει να εξετασθεί με προσοχή εν μέσω μίας συγκυρίας ανοικτής πολεμικής σύρραξης που συνοδεύεται από ένα πόλεμο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης- η θέση των αυτονομιστών, αλλά και του συμμάχου τους Βλαντίμιρ Πούτιν, θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις