Σοκ στη διεθνή κοινότητα από την κατάρριψη του Boeing 777

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 777.

Όπως μεταδίδει το CNN, o στρατός των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι το Μπόινγκ 777, χτυπήθηκε από πύραυλο και συνετρίβη.

Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επικοινωνία με το Κίεβο και ότι θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη.

Στα χέρια των συνεργείων που έχουν πέσει στο σημείο που έπεσε το μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών βρίσκεται και δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είχε εντοπιστεί το πρώτο «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου που κατερρίφθη και σκόρπισε το θάνατο στους 298 επιβάτες.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσφέροντας τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μάθουν εάν στο αεροσκάφος επέβαιναν αμερικανοί πολίτες.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Μαλαισίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ».

Νωρίτερα, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Μόλις λίγη ώρα μετά την φονική πτώση του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στην ανατολική Ουκρανία και την περιοχή του Ντόνετσκ, που σκόρπισε το θάνατο και στους 295 επιβάτες, ο αυτοανακηρυχθείς υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, ισχυρίστηκε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο ότι αυτός κατέρριψε το αεροσκάφος.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροπλάνου