Μετάλλαξη Δέλτα: Πόση ώρα χρειάζεται για να κολλήσεις αν δεν φοράς μάσκα
Μια πρόβλεψη για τον χρονικό ορίζοντα κορύφωσης του τέταρτου κύματος του κορονοϊού έκανε το πρωί της Πέμπτης (08/07) ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι το τέταρτο κύμα έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου και θα κορυφωθεί περίπου στις 10 με 15 Αυγούστου.
Σαρηγιάννης: Σε ποιες 3 μεταλλάξεις οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων
Ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ αιτιολόγησε την αύξηση των κρουσμάτων στο ότι φέτος έχουμε τρεις μεταλλάξεις του ιού ενεργές: την Α (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Ουχάν, τη Νιγηριανή που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης, και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Ουχάν. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ανιχνευθεί και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στο 1%-2% των θετικών δειγμάτων. «Από το τέλος του Ιούλη περιμένουμε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται 15’’-30’’ για να το κολλήσεις αν δεν φοράς μάσκα.
«Είναι σημαντικό να τρέξουμε τώρα την υπόθεση του εμβολιασμού και να κάνουν σελφ τεστ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Μπορούμε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα αν εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.