Οι Κυπριακές Αερογραμμές βγήκαν στο σφυρί προς πώληση

Και επίσημα στο σφυρί έβγαλε το κυπριακό κράτος στο σφυρί τις Κυπριακές Αερογραμμές. 

Όπως μεταδίδει το stockwatch.com.cy,  η κυβέρνηση προσκαλεί - με καταχώρηση στα μέσα ενημέρωσης - στρατηγικούς ή οικονομικούς επενδυτές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση είτε των μετοχών, είτε των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα, ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των αερογραμμών, καθώς με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της εταιρείας Τώνης Αντωνίου εξέφραζε αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τελευταία ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές είναι η 23η Ιουλίου. Τονίζεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται προσφορά ή αίτηση για συνδρομή ή αγορά οποιονδήποτε μετοχών.

Σημειώνεται επίσης ότι "ως μέρος του πακέτου της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παρέχουν: (α) Πληροφορίες αναγνώρισης, (β) στοιχεία επικοινωνίας και (γ) στοιχεία για τον Τύπο του φορέα/φορέων, που πρεσβεύουν, με την επισύναψη σχετικών αντιγράφων". Επίσης, ότι οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις έξι το απόγευμα.

Η κυβέρνηση, διαμέσου του κυρίου Παπαδόπουλου, υποστηρίζει ότι "κατά καιρούς επέδειξαν ενδιαφέρον κάποιοι στρατηγικοί επενδυτές για αγορά των Κ.Α., καθώς είναι γνωστό ότι το κράτος - ως μεγάλος μέτοχος της εταιρείας - βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Με την ανακοίνωση αυτή, το ενδιαφέρον, που επέδειξαν κάποιες αεροπορικές εταιρείες ή κάποιοι οικονομικοί επενδυτές, ενδέχεται να μετουσιωθεί σε πράξη".

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τόνυς Αντωνίου, δήλωσε ότι υπάρχουν προσδοκίες πως θα εξευρεθεί επενδυτής, καθώς μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται ενδιαφερόμενοι επενδυτές να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις. Διαβεβαίωσε ότι η έδρα των Κ.Α. θα παραμείνει στην Κύπρο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αποτελεί προϋπόθεση να διατηρηθεί και το όνομα της. Για το προσωπικό, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο στρατηγικός ή οι στρατηγικοί επενδυτές ενδεχομένως να προσλάβουν και πρόσθετο προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του stockwatch, μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα.