Ποιος είναι ο Νίκος Μαζιώτης

Συνελήφθη στο Μοναστηράκι μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Μαζιώτης. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Ο Μαζιώτης έγινε γνωστός ως αρνητής στρατεύσεως το 1991, ενώ σις 14 Ιανουαρίου 1998, η αστυνομία , συλλαμβάνει έναν 27χρονο νεαρό, τα αποτυπώματα του οποίου βρέθηκαν σε βόμβα που ειχε τοποθετηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία δεν έσκασε.

Έχει γίνει γνωστός από τα φτυσίματα των δημοσιογράφων στην Ευελπίδων και τις βρισιές μέσα στο δικαστήριο.

Ο Νίκος Μαζιώτης είχε αναλάβει την ευθύνη για την βόμβα στο Υπουργείο εσωτερικών τον Δεκέμβρη του 1997 και ανήκε στην οργάνωση Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων.

Πρωτοδίκως ο Νίκος Μαζιώτης καταδικάσθηκε από ορκωτό δικαστήριο σε κάθειρξη 15 ετών, καθώς του αναγνωρίσθηκαν μη ταπεινά αίτια.

Στο εφετείο, η ποινή του μειώθηκε στα 5,5 χρόνια, λόγω του απρόσφορου της έκρηξης. Εξέτισε τα τρία πέμπτα της ποινής του και αποφυλακίστηκε.

Ο Επαναστατικός Αγώνας ξεκίνησε τη δράση του τον Σεπτέμβριο του 2003, ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, όταν έκανε την πρώτη του επίθεση με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Είναι η οργάνωση πίσω από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη στο Λυκαβηττό και με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. 

Έκανε την επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας πρόσφατα.

Έχει τοποθετήσει παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά και στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, και έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα ήταν ο Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός στις 10 Μαρτίου του 2010 στη Δάφνη, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Ο 35χρονος βιολόγος και άλλοι δυο άνδρες είχαν επιχειρήσει να κλέψουν αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια υπήρξαν συλλήψεις κι άλλων μελών του Επαναστατικού Αγώνα όπως του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του, Παναγιώτας Ρούπα. Συνελήφθησαν στις 9 Απριλίου του 2010 ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Μαζιώτης και Ρούπα αποφυλακίστηκαν μετά την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης...

Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Ωστόσο, στο ραντεβού τον Ιούνιο 2012, ουδείς εμφανίστηκε.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα που συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης ήταν καταζητούμενος, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία είχε εμπλοκή σε ληστείες.

Είχε επικηρυχθεί με 2 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη:

Φωτογραφία: Ο Μαζιώτης τραυματισμένος στο έδαφος

Πώς συνέλαβαν το Νίκο Μαζιώτη - Η περούκα και το ταξί

Σοβαρά τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό ο Μαζιώτης

Σύλληψη Μαζιώτη: Το αλεξίσφαιρο έσωσε τον αστυνομικό

Συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης - Τραυματίας αστυνομικός

Δύο τουρίστες-θύματα της συμπλοκής του Μαζιώτη με αστυνομικούς