Οι περισσότεροι καπνιστές παραδέχονται, ότι το να κόψουν το τσιγάρο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πολλές δε, από τις "θεραπείες" που κυκλοφορούν –όπως τα αυτοκόλλητα ή οι τσίχλες και οι παστίλιες νικοτίνης- μπορεί να τους βοηθούν προσωρινά να ελαττώσουν το κάπνισμα βραχυπρόθεσμα, όμως πολύ συχνά δεν καταφέρνουν να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Time, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο (varenicline) το οποίο μειώνει τη "λαχτάρα" για τσιγάρο μπλοκάροντας τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, κάνει τη νικοτίνη λιγότερο ευχάριστη στους καπνιστές.
Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι έχει μόλις 33% επιτυχία στο να κρατά τους καπνιστές μακριά από το τσιγάρο μετά από 12 εβδομάδες.
Μια ομάδα ερευνητών από τη Νότια Αφρική, όμως, αναφέρει σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA, ότι ο συνδυασμός του φαρμάκου αυτού με αυτοκόλλητα νικοτίνης αύξησε το ποσοστό αυτό στο 49% σε ένα γκρουπ 435 καπνιστών, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία να λαμβάνουν είτε τα χάπια και το έμπλαστρο ή τα χάπια και ένα εικονικό επίθεμα.
Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απέχουν μετά από έξι μήνες από το τσιγάρο, συγκριτικά με εκείνους που πήραν το φάρμακο και ένα αυτοκόλλητο placebo.
"Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των δύο φαρμάκων δε μπορεί να εξηγηθεί εύκολα" εξήγησε ο Dr. Coenraad Koegelenberg, επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο Stellenbosch στο Κέιπ Τάουν.
Τα αποτελέσματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα γύρω από το πώς οι τρέχουσες θεραπείες διακοπής του καπνίσματος μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές αν χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά.
Επί του παρόντος δε συνιστάται η χρήση της βαρενικλίνης με άλλες στρατηγικές αντικατάστασης της νικοτίνης, καταλήγει το δημοσίευμα.
Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες που να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτή που έγινε στη Ν. Αφρική.