Καταπολεμήστε το στρες!

Το στρες είναι μέρος της ζωής όλων μας και κατά συνέπεια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι πάντα όμως κάτι κακό…γιατί το στρες μας κινητοποιεί, μας προειδοποιεί για τους κινδύνους και μας βοηθά να  προχωρήσουμε σε δράση. Γίνεται επικίνδυνο για τη λειτουργικότητά μας και την υγεία μας όταν είναι χρόνιο και σε μεγάλες δόσεις…Μας προειδοποιεί πάντα με διάφορα ψυχοσωματικά και εμείς είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μείνει στα επίπεδα εκείνα που θα μας κάνει μόνο καλό. Με απλά λόγια το στρες κάνει κακό όταν εμείς του το επιτρέπουμε! Οι "τεχνικές επίλυσης προβλημάτων" που προτείνονται από τους life coaches είναι οι παρακάτω και μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες!

Εντοπίστε και καθορίστε το πρόβλημα. Πώς να παλέψουμε να ξεφύγουμε από κάτι που δεν ξέρουμε τι είναι; Προσπαθείτε λοιπόν να καταλάβετε τι σας συμβαίνει. Ορίστε το χωρίς να χανόσαστε σε απεραντολογίες. Δουλέψτε με ένα μόνο πρόβλημα τη φορά.

Βρείτε και απαριθμήστε τις πιθανές λύσεις. Προσπαθείτε να βρείτε και καταγράψτε όσο το δυνατό περισσότερες λύσεις, για κάθε πλευρά του προβλήματος που σας απασχολεί. Σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσε κάποιος άλλος στη θέση σας και μη διστάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή άλλων.

Εντοπίστε τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε καθώς και τις αξίες σας. Ποιες είναι οι αξίες σας, ποιες είναι οι στάσεις ζωής που θέλετε να έχετε; Να προσπαθείτε να ζείτε σύμφωνα με αυτές γιατί όταν δε ζούμε σύμφωνα με το "μέσα μας" πώς να είμαστε καλά;

Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις. Αποφύγετε την καταστροφολογία γιατί οι σκέψεις είναι σκέψεις και δεν είναι γεγονότα που απαραίτητα συμβαίνουν ή θα συμβούν. Με άλλα λόγια ΣΤΟΠ στα σενάρια.

Σκεφτείτε θετικά για εσάς και τους άλλους. Να μιλάτε θετικά για τον εαυτό σας και τους άλλους γιατί τα θετικά συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ακόμη και τη σωματική υγεία του ατόμου.

Χτίστε ή βελτιώστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα. Θα πρέπει να μάθετε να υπομείνετε τις αντιξοότητες, τις ατυχίες και τις δυσκολίες της ζωής! Η ψυχική ανθεκτικότητα μας βοηθάει να "σταθούμε στα πόδια μας" μετά από δοκιμασίες όπως ασθένειες, χωρισμούς, θανάτους, απώλεια δουλειάς κ.α. Η ψυχική ανθεκτικότητα συνδέεται με την ψυχική μας υγεία και μας προστατεύει από την κατάθλιψη και το στρες.

Μα πάνω από όλα ζήστε στο εδώ και τώρα και αφήστε στην άκρη το παρελθόν και το μέλλον. Μη ζείτε στον αυτόματο πιλότο, αποκτήστε συνειδητότητα και απολαύστε με ευγνωμοσύνη ό,τι σας έχει δώσει η ζωή και μην ξεχνάτε…τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach

BA, MPhil. PhD cand. & Diploma in Coaching, University of Cambridge

[email protected]