Μετατροπή άδειας εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών από κράτος της ΕΕ

Έργο του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών είναι:

α. να παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε υποψηφίους οδηγούς αυτοκινήτων μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων κάθε κατηγορίας ή υποκατηγορίας.

β. να παρίσταται, με εκπαιδευτικό όχημα, κατά την πρακτική εξέταση των υποψηφίων οδηγών που διενεργείται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

γ. να παρέχει πρακτική εκπαίδευση σε κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτων μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων για τη βελτίωση της ικανότητας οδήγησης.

Ο ενδιαφερόμενος αναγγέλλει στη Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας έναρξη της άσκησης του επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια,
η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά και ελέγχει εντός τριμήνου την πληρότητά τους.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των τριών μηνών (αρ. 3 του Ν. 3919/2011-ΦΕΚ 32/Α'/2-3-2011) τεκμαίρεται ότι το επάγγελμα ασκείται ελευθέρως.
Ο ενδιαφερόμενος, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του 3230/2004 (ΦΕΚ 44/Α'/11-2-2004).

Στον αιτούντα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), όταν θεωρεί ότι χωρίς νόμιμη αιτία δεν γίνεται δεκτή η αίτησή του ή ότι η διοίκηση καθυστερεί αναιτιολόγητα, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην τακτική δικαιοσύνη κατά της πράξης ή της παράλειψης της διοικητικής αρχής προς την οποία έχει υποβληθεί η αίτησή του.

Ποιά είναι τα Δικαιολογητικά για τη Μετατροπή άδειας Εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών που εκδόθηκε από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελληνική;

1. Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση: «Μετατροπή άδειας Εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών που εκδόθηκε από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε Ελληνική»

2. Απλό φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας οδήγησης
Από το φωτοαντίγραφο πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις του εδαφίου α της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ.208/02 δηλαδή "να είναι κάτοχοι ισχύουσας άδειας οδήγησης όλων των κατηγοριών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών."

3. Αποδεικτικό καταβολής υπέρ του Δημοσίου

4. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ξένης άδειας εκπαιδευτή
Το φωτοαντίγραφο είναι επικυρωμένο για τη γνησιότητα του περιεχομένου του από την αρμόδια αρχή. Το επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ξένης άδειας εκπαιδευτή περιέρχεται στην οικεία υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών έπειτα από αλληλογραφία της υπηρεσίας αυτής με το Ελληνικό Προξενείο της χώρας έκδοσης. Όσα έγγραφα έχουν εκδοθεί από αρχές ξένου κράτους προσκομίζονται σε απλή μετάφραση. Η προαπαιτούμενη υπηρεσία αφορά στην απόκτηση άδειας εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών

Τα αυτεπάγγελτα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

1. Αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου Α΄ έκδοσης του τελευταίου τριμήνου

2. Αποδεικτικό καταβολής υπέρ του Δημοσίου:

- Για την χορήγηση της άδειας εκπαιδευτή 30,00 €

- Για την έκδοση αντιγράφου άδειας εκπαιδευτή 30,00 €

Αρμόδιος φορέας για αυτή τη διαδικασία είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ο χρόνος ισχύος της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι 5 έτη.

Προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών:

Για την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος,(φυσικό πρόσωπο),να πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις

 

α. Είναι κάτοχοι ισχύουσας άδειας οδήγησης όλων των κατηγοριών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

β. Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, λαθρεμπορία, παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά, απιστία, παράβαση καθήκοντος, έγκλημα κατά των ηθών, λιποταξία ή ανυποταξία σε περίοδο πολέμου, παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, μέσα δε στην τελευταία, πριν την υποβολή των δικαιολογητικών, πενταετία για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα σε ποινές πάνω από δέκα (10) μήνες φυλάκισης αθροιστικά ή σε ποινές πάνω από ενενήντα (90) ημέρες φυλάκισης ή κράτησης αθροιστικά για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή της νομοθεσίας για τα αυτοκίνητα γενικά.

γ. Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράνομη άσκηση του επαγγέλματος Εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.

δ. Δεν είναι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή δεν ανήκουν στο προσωπικό του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65), όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και συνταξιούχοι αυτών. Οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια που ο ενδιαφερόμενος κάνει άσκηση του επαγγέλματος, Εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.

Αν οποτεδήποτε, παύσει να πληρούνται οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις, ανακαλείται η άσκηση επαγγέλματος εκπαιδευτή και επαναχορηγείται εφόσον παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους αφαιρέθηκε. Κάθε εκπαιδευτής είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει άμεσα με αναφορά του, την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών σε κάθε περίπτωση που παύει να πληρούται στο πρόσωπό του, έστω και μια από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

 

Χρύσα Τσιώτση

Νομικός

[email protected]