Η άγρια φυσική ομορφιά της, η γνησιότητα του τοπίου και των κατοίκων της και οι αμέτρητες επιλογές για κάθε είδους δραστηριότητες, που προσφέρει είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που μάγεψαν την συντάκτρια της αυστριακής εφημερίδας “Κρόνεν Τσάιτουνγκ” στην Κρήτη.
Στο άρθρο – ύμνο της, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία (μέση ημερήσια κυκλοφορία ένα εκατομμύριο φύλλα) αυστριακή εφημερίδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το νοτιότερο νησί της Ελλάδας συναρπάζει με τη φυσική ομορφιά του, με τα άγρια όσο και ρομαντικά φαράγγια του και τα απόκρημνα βουνά του, όμως στην Κρήτη κανείς μπορεί να βιώσει και την πολυτέλεια”.
Η συντάκτρια του αφιερώματος περιγράφει τα βιώματα- προκλήσεις που μπορεί να έχει ο επισκέπτης, από τον αφρικανικό άνεμο στις νότιες ακτές του νησιού, τα ξακουστά φαράγγια, την περιήγηση στα γραφικά οροπέδια, μέχρι το πέρασμα από εγκαταλειμμένα χωριά των οποίων οι κάτοικοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην ηπειρωτική χώρα.
“Η αγάπη για την Κρήτη μπορεί να κουράζει, η ανταμοιβή όμως έρχεται στο εκατονταπλάσιο, γιατί πρόκειται για ένα γνήσιο μέρος, εξαιρετικά όμορφο, που κατοικείται από τους πιο φιλόξενους, τους πιο χαρούμενους και τους πιο υπερήφανους ανθρώπους που μπορεί κανείς να διανοηθεί, ένα νησί στο οποίο ο καθένας θέλει πάντα να επιστρέφει”, τονίζεται στο αφιέρωμα.
Ειδικές αναφορές γίνονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο οποίο, όπως σημειώνεται, υπάρχουν πολλά που κανείς μπορεί να βιώσει και να ανακαλύψει, από τις μικρές πόλεις, όπως το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος που, παρά τον μαζικό τουρισμό, δεν έχουν αλλοιωθεί, μέχρι τον αρχαίο ελληνικό- μινωικό πολιτισμό στην Κνωσό και τη Φαιστό, αλλά και τις μοναστηριακές εγκαταστάσεις που μαρτυρούν την υπερηφάνεια και τον άκαμπτο του χαρακτήρα των Κρητών απέναντι σε ξένους κατακτητές, σε Τούρκους ή, αργότερα, σε Γερμανούς.
Υπάρχει ακόμη παρουσίαση γνωστού αγροκτήματος με τα βιολογικά προϊόντα του, ενώ περιγράφονται οι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις της συντάκτριας από τη διαμονή της σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα.