Πώς θα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες το θέμα τον κόκκινων δανείων

Η λύση της κεφαλαιακής ουδετερότητας αναμένεται να δοθεί από τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της βόμβας των «κόκκινων δανείων», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αμέσως μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

"Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αλλά παράλληλα θέλουμε και να βοηθήσουμε την κατάσταση. Ως εκ τούτου, η όποια λύση θα πρέπει να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη", όπως ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα γίνει με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι το θέμα τον κόκκινων δανείων.

Στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού, Νίκου Δένδια με τους τροϊκανούς συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα μεταξύ των οποίων και ο νόμος-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις που φαίνεται να μην προχωρά τόσο γρήγορα όσο ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. Εκκρεμεί ακόμη η εκπόνηση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, την προετοιμασία της οποίας έχει αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου και, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος του υπουργείου, εάν δούμε ότι δεν δουλεύει, σαφώς και θα το αλλάξουμε.