Το παράσιτο της ελονοσίας “κρύβεται” στα οστά

Τα παράσιτα που έχουν μολυνθεί με ελονοσία μπορεί να κρυφτούν μέσα στο μυελό των οστών για να αποφύγουν την άμυνα του οργανισμού, αναφέρει μία νέα έρευνα. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα ή εμβόλια που θα εμποδίζουν τη μετάδοση της νόσου. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine», έρχεται να καλύψει ένα " χάσμα γνώσης» στη βιολογία της νόσου, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Μεταφερόμενο από τα κουνούπια, το παράσιτο αυτό προκαλεί την πιο σοβαρή μορφή της ελονοσίας, που οδηγεί σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η μελέτη διαπίστωσε πως τα παράσιτα που είναι μολυσμένα από ελονοσία μπορούν να κρυφτούν μέσα στο μυελό των οστών και με τον τρόπο αυτό ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν την νόσο. 

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Μάρτι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, εντόπισε ακριβώς τα παράσιτα που βρέθηκαν στο μυελό των οστών από την ανάλυση δειγμάτων ιστών από αυτοψίες. «Εχουμε επιβεβαιώσει ότι τα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία μπορεί να κρυφτούν στον μυελό των οστών. Η ανακάλυψη ήταν συναρπαστική, επειδή κάλυψε ένα βασικό κενό γνώσης στη βιολογία του παρασίτου», τόνισε ο Μάρτι. 

Η ελπίδα είναι ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να επινοήσουν έναν τρόπο να στοχεύσουν τα παράσιτα που κρύβονται στο μυελό των οστών με νέα φάρμακα ή εμβόλια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ελονοσία σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους το 2012, με το 90% αυτών των θανάτων να έχουν σημειωθεί στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας.