“Η πώληση της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία”

Η κατασκευή του αγωγού South Stream δεν είναι έργο, που έχει στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου για την άσκηση πολιτικής πίεσης, αλλά την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund, Κονσταντίν Σιμόνοφ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σιμόνοφ αναφέρθηκε και στην πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και το ενεργειακό πακέτο. «Έχουμε απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με ερώτημα, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το χειμώνα θα υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία φυσικού αερίου, λόγω Ουκρανίας, και όχι με ευθύνη της Ρωσίας και τόνισε ότι η πολιτική μείωσης του ρόλου της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά κάθε άλλο παρά κάνει πιο ανταγωνιστική την Ευρώπη, όπως υποστηρίζεται. «Η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία είναι μια προβληματική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ενεργειακή ένωση της Ρωσίας με την Κίνα δεν είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη.