Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το μυαλό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πολλή ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες έχουν αυξημένες αλλοιώσεις στη δομή του εγκεφάλου και περισσότερα προβλήματα με την λειτουργία του.
Ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης σε υγιή άτομα μείωσαν τις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης, γεγονός που δυνητικά μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα παλαιότερων, που είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια, αναφέρει το περιοδικό «Scientific American».
Οι ειδικοί επίσης έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συρρικνώνουν το μέγεθος του ιππόκαμπου, που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και ανάκληση αναμνήσεων.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν 141 υγιείς εθελοντές σε εξετάσεις αίματος, στις οποίες μέτρησαν το σάκχαρο νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη - μία ουσία που συμβολίζεται HbA1cκαι δείχνει τη ρύθμιση του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες (οι φυσιολογικές τιμές της είναι κάτω από 6%.)
Οι εθελοντές υπεβλήθησαν επίσης σε ένα τεστ μνήμης, καθώς και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία εξετάσθηκε ο ιππόκαμπος - η δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και συρρικνώνεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες.
Το πείραμα αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέθηκαν με κακή μνήμη, καθώς και ένα μικρότερο σε μέγεθος ιππόκαμπο.
Τα ευρήματα αυτά «παρέχουν νέες ενδείξεις ότι η γλυκόζη μπορεί να συμβάλλει απ’ ευθείας στην ιπποκαμπική ατροφία», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης δρ. Άγκνες Φλελ.