Γράφει ο Δρ. Ιωσήφ Γαβριηλίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Το γόνατο είναι η περισσότερο ευάλωτη σε τραυματισμούς άρθρωση για το νέο και ενεργό πληθυσμό. Στο 15% επί του συνόλου των τραυματισμών συμμετέχει ένας από τους δύο μηνίσκους.
Η μη θεραπευθείσα ρήξη μηνίσκου και ο συνεχόμενος πόνος σε νεαρές ηλικίες κάτω των 40 οδηγούν σε πρόωρη έναρξη οστεοαρθρίτιδας. Στις μη αποκαταστάσιμες ρήξεις μηνίσκου όπου είναι αδύνατη η συρραφή, ο ασθενής οδηγείται σε μερική μηνισκεκτομή. Μολονότι η πλειοψηφία των ασθενών βελτιώνεται και λειτουργικά και σε επίπεδο πόνου, κάποιοι παραμένουν συμπτωματικοί. Ως εναλλακτική λύση σε ένα αλλομόσχευμα μηνίσκου που ενδείκνυται σε μία εκτεταμένη ρήξη μηνίσκου, υπάρχει το συνθετικό ‘ικρίωμα’ Actifit, το οποίο προάγει την αναγέννηση παρόμοιου με το μηνίσκο ιστού.
Περιγραφή:
Το Actifit είναι ένα συνθετικό πολυμερές από πολυκαπρολακτονικό οξύ και πολυουρεθάνη. Χαρακτηρίζεται από πορώδη δομή (Εικ. 1) που προάγει την αναγέννηση ιστού από το μηνισκικό τοίχωμα. Η συμπαγής του υφή διευκολύνει την εμφύτευση του ικριώματος και οδηγεί στις επιθυμητές μηχανικές ιδιότητες. Από το μηνισκικό τοίχωμα, η διατήρηση του οποίου είναι απαραίτητη (Εικ.2), αγγεία αναπτύσσονται στην πορώδη υφή του ικριώματος (Εικ.3). Το μεταγενέστερο αποτέλεσμα είναι η αναγέννηση μηνισκικού ιστού. Η τεχνική της μεταμόσχευσης είναι για έμπειρους αρθροσκόπους. Διαφορετικά προθέματα υπάρχουν για έσω και έξω μηνίσκο και διατίθεται ένας ειδικός ‘μετρητής’ για μέτρηση του μηνισκικού ελλείμματος.
Ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές αρθροσκοπικές τεχνικές συρραφής του ικριώματος στο μηνισκικό υπόλειμα με καταλληλότερη την all-inside τεχνική.
Η Τεχνική:
Η τεχνική περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α) προετοιμασία του μηνισκικού υπολείματος και βελτίωση της αγγείωσης του τοιχώματος (Εικ.4) β) μέτρηση του μηνισκικού ελλείμματος (Εικ.5) γ) διαμόρφωση του ικριώματος στο κατάλληλο μέγεθος που ταιριάζει στο έλλειμμα (Εικ.6) δ) τοποθέτηση του ικριώματος εντός της άρθρωσης ε) συρραφή του ικριώματος στο υπόλειμμα του μηνίσκου και στο τοίχωμα (Εικ.7)
Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι: α) γοναλγία με σκορ >6/10 στην κλίμακα VAS για 6 μήνες β) γόνατο χωρίς συνδεσμική αστάθεια γ) γόνατο με φυσιολογικό άξονα δ) ανέπαφο μηνισκικό τοίχωμα δ) ανέπαφες ‘ρίζες’ μηνίσκων ε) χόνδρινη βλάβη 1ου -2ου βαθμού στο συγκεκριμένο μεσάρθριο.
Αποκατάσταση και τυχόν Επιπλοκές:
Πιθανές επιπλοκές από τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι: α) φλεγμονή-λοίμωξη β) θρομβοφλεβίτιδα-εμβολή γ) κακώσεις αγγείων-νεύρων κυρίως του μείζονος σαφηνούς δ) αποτυχία ενσωμάτωσης του ικριώματος. Ο ασθενής για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης για 6 μήνες με αποφόρτιση για 1 μήνα, σταδιακή φόρτιση στη συνέχεια και πλήρη φόρτιση μετά τις 9 εβδομάδες.
Εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:
Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί εξειδίκευση της αρθροσκοπικής χειρουργικής και απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αρθροσκοπική χειρουργική. Αυτό σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και την εμπειρία μας στο συγκεκριμένο τομέα έχει καθιερώσει την κλινική μας ως πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο τομέα. Βάσει, δε συγκεκριμένων σειρών στη βιβλιογραφία δίνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα στην πρόληψη των οστεοαρθριτικών αλλοιώσεων. Παρά τη διάδοσή της όμως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της στον τομέα της Βιολογικής Μηχανικής.
Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, του νοσηλευτικού, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης για τη διασπορά του ιού, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.
Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ