Πρυτανικές εκλογές σε Παν. Αθηνών και Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διεξάγονται την Πέμπτη, με έξι υποψηφίους να ζητούν την ψήφο των μελών ΔΕΠ για να αναλάβουν το "τιμόνι" των δύο ιστορικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικότερα, στο Καποδιστριακό, τρεις καθηγητές υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο αλλά και διοικητική εμπειρία, θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη στις εκλογές που θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψήφο και στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά μόνο τα μέλη ΔΕΠ.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γεώργιος Χρούσος, ο καθηγητής της Νομικής Θεόδωρος Φορτσάκης και ο καθηγητής της σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ναπολέων Μαραβέγιας είναι οι τρεις υποψήφιοι που επιλέχθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) από το σύνολο των επτά υποψηφιοτήτων που είχαν κατατεθεί. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα μέλη του ΣΙ επιλέγουν έως τρεις υποψηφίους για τη θέση του πρύτανη.

Στο εκλεκτορικό σώμα του Καποδιστριακού περιλαμβάνονται 1.850 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων οι 650 ανήκουν στην Ιατρική Σχολή από την οποία προέρχεται ο κ. Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής.

Ο κ. Φορτσάκης έχει διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις περί τήρησης της νομιμότητας και μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ έχει να επιδείξει τεράστια ακαδημαϊκή καριέρα. Από την πλευρά του, ο κ. Μαραβέγιας, έχει πλούσια ακαδημαϊκή, ερευνητική και διοικητική εμπειρία σε διάφορες θέσεις και θεωρείται μετριοπαθής χωρίς ακραίες απόψεις.

Αντίστοιχα, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι τρεις που προκρίθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Γκόλιας, ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχ. Υπολογιστών Βασίλειος Μάγκλαρης και ο καθηγητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Δημήτριος Τσαμάκης.