Εικόνες ντροπής: Βουλιάζει στα σκουπίδια το Πόρτο Χέλι

Αποκρουστική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι στο Πόρτο Χέλι το τελευταίο διάστημα, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που παρουσιάζει το news.gr, οι οποίες ουσιαστικά δείχνουν ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου οι δρόμοι είναι γεμάτοι απορρίμματα, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις στους επισκέπτες της περιοχής.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του νέου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου, Μανόλη Τριγκάκη, αναφέρει ότι ο σημερινός δήμαρχος, Δημήτρης Καμιζής, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν ήρθε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και την περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τα σκουπίδια.

"Το μόνο που έκανε ήταν ότι βρήκε μία πεδινή έκταση και πήγε και απέθεσε τα σκουπίδια, φτιάχνοντας μία παράνομη χωματερή. Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, καθώς μαζεύτηκαν 60 τόνοι σκουπίδια, και δεν μπορούσαν να ζήσουν στα σπίτια τους. Παρόλ' αυτά στις 29 Ιουνίου αποφασίστηκε η μεταφορά 2.000 τόνων και δεσμεύτηκε ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω αν έχουν φτάσει τα απαραίτητα έγγραφα από το Δήμο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε για να ξεκινήσει η διαδικασία. Τα απορρίμματα έχουν αρχίσει και σαπίζουν, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα πανηγύρι με γάτες, σκυλιά, κατσαρίδες να βρίσκονται πάνω στα σκουπίδια και στη μέση όλων αυτών εμείς".

Για να περιγράψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή φέρνει το παράδειγμα επισκεπτών, οι οποίοι ζητάνε επιστροφή χρημάτων από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

"Τα καταστήματα είναι άδεια, καθώς οι τουρίστες, βλέποντας αυτή την εικόνα εγκαταλείπουν το Πόρτο Χέλι ή δεν έρχονται καν. Εμείς που είμαστε οι αυριανή δημοτική αρχή βρισκόμαστε με δεμμένα τα χέρια καθώς δεν έχουμε την νομιμοποίηση έως τη στιγμή που θα αναλάβουμε καθήκοντα, να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα σκουπίδια και να τα εναποθέσουμε οπουδήποτε. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είχαμε αρχίσει να ταδεματοποιούμε με την προοπτική να σταλούν στο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Καλαμάτα. Όταν ξεκινήσαμε να τα πάμε μας σταμάτησε μια ομάδα οικολόγων, ενώ υπεβλήθησαν μηνύσεις με το αιτιολογικό ότι δεν είχαμε άδεια, παρά το γεγονός ότι είχαμε πάει εκεί με εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη. Το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε τον αργό θάνατο", σημειώνει ο κύριος Τριγκάκης.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος, ο οποίος τυπικά έχει αρμοδιότητες έως τη λήξη της θητείας του στο τέλος Αυγούστου, Δημήτρης Καμιζάς, εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010. Όταν άρχισε η εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης βασισμένου στη δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων. Μια διαδικασία, η οποία σύμφωνα με τον κύριο Καμιζά, είναι αντίθετη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

"Παρά τις δεσμεύσεις για δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή, ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Παρακάλεσα τον Σύνδεσμο της Αττικής να δεχτεί τα σκουπίδια και να πάνε στον ΧΥΤΑ Φυλής κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Με τη λήξη της σύμβασης ζητήσαμε ανανέωση για την οποία χρειαζόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μετά από πιέσεις η σύμβαση ανανεώθηκε το Πάσχα αλλά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές. Υπέβαλα την παραίτησή μου προσπαθώντας να πιέσω, αλλά δεν έγινε δεκτή και στη συνέχεια προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, από αύριο ενεργοποιείται και πάλι η διαδικασία και οι πρώτοι 2.000 τόνοι θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αναμένεται και πάλι από αύριο να καθαρίσει το Πόρτο Χέλι και να έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα", καταλήγει.