"Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί στην Κρήτη. Άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες", επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, με αφορμή τον εντοπισμό κροκοδείλου σε φράγμα- υδροβιότοπο της περιοχής
Η επισήμανση στρέφεται προς τον ανεύθυνο ζωόφιλο "αλά κάρτ", όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος εγκατέλειψε το ερπετό όταν το βαρέθηκε, αλλά και σε όσους εκφράζουν φόβους για μετοίκηση του σαρκοβόρου αυτού είδους στα ποτάμια της Κρήτης.
Ο Γιώργης Μαρινάκης εκφράζει την έγνοια του για τη "σύλληψη" και επιστροφή του κροκοδείλου στο φυσικό του περιβάλλον, ενέργεια η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη με την άφιξη στην περιοχή ενός ειδικού ερπετολόγου.
"Η ουσία είναι ότι έχει περιφραχθεί ο χώρος και την Πέμπτη θα τοποθετηθούν διάφορες παγίδες. Επιθυμία όλων είναι να συλληφθεί ζωντανό το ζώο, όχι να σκοτωθεί. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη αλλά μας ενδιαφέρει να μεταφερθεί ζωντανό" δηλώνει ο δήμαρχος.
"Πώς θα αναπτυχθεί αυτό το ζώο, πώς θα αναπαραχθεί και σε ποιες συνθήκες θα ζήσε; Διότι, όπως λένε οι ερπετολόγοι, δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την επώαση όσο και να προσιδιάζουν με τροπικό κλίμα. Δεν είναι σωστές οι συνθήκες. Γιατί άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες' διερωτάται ο κος Μαρινάκης.
Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία που προκλήθηκε αρχικά μετά την πληροφόρηση από ανθρώπους της πυροσβεστικής για την ύπαρξη του, δηλώνει ότι οι πυροσβέστες διαχειρίστηκαν το όλο θέμα με πολύ σύνεση και ότι σήμερα το ερπετό έχει ανιχνευθεί πλήρως. Ο κροκόδειλος βρίσκεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα με έκταση ακτογραμμής 12 χιλιόμετρα. Μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι προσβάσιμο και τα υπόλοιπα με πολύ πυκνή βλάστηση. Η περιοχή προσειδιάζει, με περιοχές περί του Αμαζονίου. Η λίμνη μπορεί να είναι τεχνητή αλλά έχει αναδειχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο διαταράσσεται τώρα όπως φαίνεται, από την απερισκεψία ενός ανθρώπου ο οποίος άφησε τον κροκόδειλο