Το έλλειμμα του 2009, που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, ήταν απόρροια μεθοδευμένης διόγκωσης των στοιχείων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, που το μείωσαν κατά 23 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση - φωτιά που έχει συνταχθεί από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News, οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με την Έκθεση, το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν. Ωστόσο, θα ήταν διαχειρίσιμο στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό όσο και την παραγωγική βάση της χώρας.
"Η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας".
Το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του 2009 που οδήγησαν την Ελλάδα στο στα μνημόνια της τρόικας απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε σε συνεργασία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια άνευ προηγουμένου δραματοποίηση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών.
Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα αποκάλυψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ». Ο Ντομινίκ Στρος Καν του ζήτησε να επικοινωνήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε να είναι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα.
Η απάντηση Παπανδρέου
Την έντονη αντίδραση της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε το δημοσίευμα περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 κατά 14,7 δισ. ευρώ, καθώς και αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στη φράση "λεφτά υπάρχουν".
Επικαλούμενη απόρρητη έκθεση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ΕΛΣΤΑΤ, η εφημερίδα Real News αναφέρει πως το έλλειμμα του 2009, που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, ήταν απόρροια μεθοδευμένης διόγκωσης των στοιχείων.
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος σημειώνει ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα της εφημερίδας και κατηγορεί την Real News ότι έχει αναλάβει "εργολαβικά" τις επιθέσεις εναντίον του Γ.Παπανδρέου.
"Εδώ φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης", σχολιάζει σχετικά με βουλευτές της ΝΔ που ζήτησαν μέσω της εφημερίδας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και την ίδια την εφημερίδα που τους παροτρύνει να το απαιτήσουν "τώρα, σήμερα" από την ηγεσία της ΝΔ και της κυβέρνησης.
Ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει ταυτόχρονα ότι η κ. Βούλτεψη δύο φορές το τελευταίο διάστημα κατέφυγε "συνειδητά σε ατόπημα", χρησιμοποιώντας τη φράση "λεφτά υπάρχουν", γνωρίζοντας ότι η φράση αυτή πάντα συνοδευόταν και από τις προϋποθέσεις.
Την κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά τη φράση απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για άσχετο θέμα και δεύτερη φορά για επίσης άσχετο θέμα, αυτό της "μικρής ΔΕΗ", για να εξηγήσει γιατί η ΝΔ άλλα έλεγε το 2011 και άλλα σήμερα.
Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επιτίθεται και εναντίον του Κώστα Καραμανλή, όταν συστήνει σε όσους ζητήσουν τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, να περάσουν από το γραφείο της πλατείας Μαβίλη να πάρουν τη συγκατάθεσή του "για να μην εκτεθούν".
Και αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος κατόπιν αυτών να μιλήσει "με τη μοναδική γλώσσα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες".
Τονίζει ότι λεφτά υπήρχαν -υπάρχουν ακόμα και σήμερα- αλλά «τα σπατάλησε η κυβέρνηση της ΝΔ, στις σκοτεινές διαδρομές που συνδέει το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα».
Και κάνει λόγο για "εγκλήματα", στα οποία θα γίνεται αναφορά, κάθε φορά που "οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού θα επιμένουν στην απαράδεκτη συμπεριφορά τους".
Αναφέρει επίσης ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το 2009 δεν υπήρχε καμία παροχή, πέραν των προβλέψεων για περισσότερους πόρους στην Παιδεία και για την πρόσληψη νοσηλευτών. Υπενθυμίζει επίσης ότι η μοναδική δέσμευση αφορούσε στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο, όμως, ήταν προϊόν αναδιανομής, από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι έφυγε "τρέχοντας" και "προκηρύσσοντας εκλογές καλοκαιριάτικα", αφήνοντας πίσω του "θηριώδη ελλείμματα και τεράστιο χρέος, διπλάσιο από αυτό που είχε η χώρα από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό".
Πυρά κατευθύνει και εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «κάποιους» που ήταν απόντες από την εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας για περισσότερο από δύο χρόνια και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να το πράξουν με πολύ πιο επώδυνους όρους για τους Έλληνες, τάζοντας "επαναδιαπραγμάτευση", "Ζάππεια", και "18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα", λόγια "που σήμερα ηχούν ως παρωδία".
Στη συνέχεια ο κ. Ελενόπουλος παραθέτει σειρά στοιχείων και δηλώσεων κοινοτικών αξιωματούχων και εκθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζει ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το έλλειμμα θα ήταν 6%, ενώ η έκθεση της Eurostat στις 8 Ιανουαρίου 2010, κάνει λόγο για "εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές", από την πλευρά της κυβέρνησης στα στοιχεία της 2ας Οκτωβρίου 2009.
Παραθέτει, επίσης, στοιχεία από την έκθεση ανεξάρτητης ελληνικής επιτροπής στην οποία μετείχε και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και στοιχεία από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.