Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία στους ηλικιωμένους

Για τους περισσότερους από εμάς η μαύρη σοκολάτα είναι απλά μια γευστική απόλαυση - αλλά για τους ηλικιωμένους με προβλήματα αρτηριών στα πόδια θα μπορούσε τους βοηθήσει στο περπάτημα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η περιφερική αρτηριακή νόσο, ή PAD, είναι μια καρδιαγγειακή νόσος που συνήθως επηρεάζει τις αρτηρίες των ποδιών και συνδέεται στενά με την ηλικία, με υψηλότερα ποσοστά πασχόντων από αυτή την νόσο να είναι άτομα άνω των 70 ετών. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες ή κούραση στα πόδια ή στους γοφούς.

Σε μια πιλοτική μελέτη του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, στην οποία συμμετείχαν 14 ασθενείς με PAD - 14 άνδρες και έξι γυναίκες ηλικίας 60-78 ετών- φάνηκε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αύξησε την ικανότητά τους να περπατούν χωρίς βοήθεια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περπατήσουν διαφορετικές ώρες και μέρες σε έναν διάδρομο μετά την κατανάλωση μιας μπάρας 40 γρ. μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας , τα άτομα περπάτησαν κατά μέσο όρο 12 μ. περισσότερα και 17 δευτερόλεπτα περισσότερο από ό, τι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενώ δεν υπήρξε καμία βελτίωση μετά την κατανάλωση της σοκολάτας γάλακτος.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κακάο μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις περιφερειακές αρτηρίες. Η σκούρα σοκολάτα έχει 85% κακάο ,έτσι είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος που έχει λιγότερο από το 30% κακάο.

Οι ερευνητές ωστόσο είπαν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη μελέτη με μακροχρόνια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης.