Τριήμερο τοπικών γεύσεων οίνου στην Πάρο

Σε ένα γευστικό ταξίδι στο όμορφο νησί της Πάρου, σας προσκαλεί το τριήμερο 4 έως 6 Ιουλίου η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, στο 2ο Φεστιβάλ προϊόντων “Πάριος Οίνος Ευφραίνει”!

Επισκέψεις στους αμπελώνες του νησιού, γευσιγνωσίες των ντόπιων κρασιών, ημερίδες και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την αμπελο-οινική κληρονομιά του νησιού.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα μελωδικό πολυθέαμα οίνου και πνεύματος το Σάββατο 5 Ιουλίου, αλλά και γαστρονομικά δρώμενα με χορούς και τραγούδια, που θα συνοδεύουν τις παρουσιάσεις κρασιών.

Οι διοργανωτές καλούν ντόπιους και τουρίστες να γευτούν τα εκλεκτά προϊόντα των δημιουργών της κυκλαδίτικης υπαίθρου, ενώ παράλληλα φιλοδοξούν να κερδίσουν ζηλευτές πρωτιές στο χώρο του σύγχρονου Οινοτουρισμού.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 4.7.2014

12.30Επίσκεψη στον αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις του Γιώργου Μωραΐτη με παρουσίαση και δοκιμή κρασιών «το κρασί του νησιού». Τρόποι μεταφοράς: Συνάντηση στο οινοποιείο ή προαιρετικά αναχώρηση με πούλμαν από την πλατεία της Νάουσας στις 12.00

20:00 Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Τα τυριά του Αιγαίου και χαρακτηριστικά της Παριανής γεύσης» με εισηγητή για τα τυριά του Αιγαίου τον κύριο Γιώργο Πίττα, συγγραφέα μέλος του ΔΣ Ξενοδ. Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Χατζηνικολάου θα παντρέψει πέντε επίλεκτα κρασιά ΠΟΠ με πέντε αντίστοιχα τυριά ΠΟΠ. Θα ακολουθήσει ομιλία από την κα Άννα Ζουμή, οινολόγο, με θέμα «το χθές και το σήμερα της χωρικής οινοποίησης». Η μαγείρισσα του εστιατορίου Γεμενί θα παρουσιάσει το παραδοσιακό φαγητό κατσικάκι σε κρασί και τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Μελωδικό Πολυθέαμα «Οίνος & Πνεύμα» σε γιγαντοοθόνη με παρουσιαστή τον οινολόγο Δρ Δημήτρη Χατζηνικολάου στο κτήριο Μαρίνας Νάουσας.

Σάββατο 5.7.2014

11.30 Επίσκεψη στον αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Νίκου Λουρίδη στη Μάρπησσα.

20:00 Στο κτήριο Μαρίνας Νάουσας: Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Πάρος χιλιάδες χρόνια οινικής παράδοσης» Eισηγητές: Η κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου αρχαιολόγος ιστορικός, ο κος Βασιλειόπουλος και η κα Τρυπολιτσιώτη, με θέμα «Πάριος οίνος ο άδολος». Επίσης, η κυρία Άννα Ασπροπούλου μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος, θα διαβάσει κείμενα του καθηγητή κου Ν. Αλιμπράντη και ο μοναχός Λεόντιος Ι.Μ. Λογγοβάρδας θα κλείσει με τη σχέση του οίνου με την Εκκλησία. Συντονιστής της ημερίδας, ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου .

22.00 Στο κτήριο Μαρίνας Νάουσας: Χορωδιακή συνάντηση αφιερωμένη στον οίνο με τη συμμετοχή των χορωδιών Δημοτικής Σχολής Μουσικής, Γυμνασίου Αρχιλόχου, Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας και την Χορωδία του ΚΑΠΗ.

Κυριακή 6.7.2014

12.00 Επίσκεψη και ξενάγηση στο οινοποιείο και στα κελάρια του Μανώλη Μωραΐτη στη Νάουσα. Προβολή εταιρικού video και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών.

21.30 Κλείσιμο του Φεστιβάλ στην Γιορτή Ψαριού και πάντρεμα κρασιών και θαλασσινών από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου.

22.30 Συναυλία με τους Ν. Οικονομίδη και Κ. Σπανού, στο κτήριο Μαρίνας Νάουσας.