Ντράγκι: Έτοιμοι και για μη συμβατικά μέσα, αν αυτό απαιτηθεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλά σήμερα, καθώς συνεχίζει ακόμη να αποτιμά τις συνέπειες των άνευ προηγουμένου μέτρων που έλαβε πριν από τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διεμήνυσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο, ενώ διαβεβαίωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αναλάβει τη δέσμευση να μεταχειριστεί και μη συμβατικά μέσα, αν αυτό απαιτηθεί για να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε ακόμα ότι από τον Ιανουάριο οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διεξάγονται κάθε έξι εβδομάδες, και όχι κάθε μήνα, ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να ενισχυθεί η ανάκαμψη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό 0,15% και μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τραπεζών για πρώτη φορά σε αρνητικό ποσοστό, στο -0,1%, ώστε να ενθαρρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν πιστώσεις στις αγορές για καλύτερες αποδόσεις.

Οι τράπεζες είναι αναγκασμένες ως εκ τούτου να πληρώνουν για να αποθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, αντί να προχωρούν σε δανεισμό, επενδύσεις ή άλλη παραγωγική χρήση τους.