Θετικός ο Κουβέλης για δημοψήφισμα, “όχι” Κουτσούμπα σε Τσίπρα

Με θετική διάθεση αντιμετώπισε ο Φώτης Κουβέλης την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

Αντίθετα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ".”

Αναφορικά με την ένσταση αυτή του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, ενώ πρότεινε συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ για το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.