Ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου Ζαν-Ζακ Κουστό, κατάφερε, στο πλαίσιο της τελευταίας επιστημονικής αποστολής του, να σπάσει το ρεκόρ παραμονής κάτω από το νερό, μένοντας 31 συνεχόμενες μέρες, μία περισσότερη από τον παππού του στη δεκαετία του ΄60.
Το σύγχρονο επιστημονικό εργαστήριο του νεότερου Κουστό, που είναι κι αυτός ωκεανογράφος, βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων κοντά στις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ και ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Γκάρντιαν».Πρόκειται για ένα υποβρύχιο σκάφος 81 τόνων με μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου, εξοπλισμένο με έξι κλίνες, ζεστό νερό, μίνι-κουζίνα, κλιματισμό και υπολογιστές.
«Είναι εκπληκτικό πόσο νιώθαμε σαν το σπίτι μας. Βέβαια, μπορώ να φανταστώ ότι σε κάποιον που δεν του αρέσουν οι στενοί χώροι, θα του ήταν πιο δύσκολο», δήλωσε ο 46χρονος Φαμπιέν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λεγόμενη «Αποστολή 31» και το νέο ρεκόρ της θα ευαισθητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην προστασία των ωκεανών, κάτι στο οποίο ο παππούς του υπήρξε πρωτοπόρος.
Στη διάρκεια των 31 ημερών κάτω από το νερό, ο Κουστό και οι συνεργάτες του, εκτός από τις παρατηρήσεις των ψαριών από τα παράθυρα του εργαστηρίου τους, βγήκαν πολλές φορές από το σκάφος τους για να κάνουν πειράματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τουλάχιστον δέκα επιστημονικές εργασίες, σχετικές με τη θαλάσσια βιολογία, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση των θαλασσών, θα προκύψουν από την 31ήμερη υποθαλάσσια παραμονή τους.
Η αποσυμπίεση του πληρώματος, μόλις αναδύθηκε από το νερό, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που κράτησε σχεδόν 16 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο Φαμπιέν Κουστό και οι σύντροφοί του είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Κόσμος χωρίς Ήλιο», που είχε γυρίσει το 1964 ο Ζαν-Ζακ Κουστό (πέθανε το 1997) για τη δική του 30ήμερη παραμονή κάτω από την επιφάνεια της Ερυθράς Θάλασσας και το οποίο είχε βραβευτεί με «Όσκαρ».