Μια απλή εξέταση στα μάτια μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Η εξέταση είναι η βυθοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται η κατάσταση του βυθού (είναι το πίσω μέρος του ματιού) και των αγγείων του. Στο πλαίσιο της εξέτασης ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού - το φωτοευαίσθητο στρώμα των κυττάρων στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού - το οποίο μπορεί να καταστραφεί από την υψηλή πίεση του αίματος.
Η έρευνα δείχνει ότι αυτοί που υποφέρουν τέτοια ζημία στο μάτι - μια κατάσταση γνωστή ως υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια - διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η απλή οφθαλμολογική μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να για να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ασθενείς που κινδυνεύουν.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», συμμετείχαν 2.907 υπερτασικοί εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε βυθοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν και πόσο εκτεταμένες βλάβες είχαν στους αμφιβληστροειδείς τους και, αναλόγως με την έκταση των βλαβών, χωρίσθηκαν σε ομάδες: καμία, ήπια ή μέτρια/σοβαρή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας επί 13 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 146 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 35% υψηλότερος στα άτομα με ήπια υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια - και 137% υψηλότερος σε άτομα με μέτρια ή σοβαρή υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, ακόμη και μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η αρτηριακή.
Ακόμη και μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για να ρυθμίσουν την πίεσή τους, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 96% υψηλότερος σε όσους είχαν ήπιες βλάβες και κατά 198% υψηλότερος σε όσους είχαν μέτριες/σοβαρές βλάβες. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μοχάμεντ Κάμραν Ίκραμ ,επίκουρος καθηγητής στο Eye Research Institute του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, αναφέρει ότι ο αμφιβληστροειδής παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.