«Οι προκλήσεις της νέας εποχής, της μετα-Covid ουσιαστικά εποχής όπως φαίνεται ότι έρχεται, βρίσκονται μπροστά μας»
Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναλαμβάνει από σήμερα νέος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτησή του. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα νέος γενικός γραμματέας.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης: «Μετά από περίπου δύο χρόνια εξαιρετικά καλής συνεργασίας με τον κύριο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αποδέχομαι την παραίτησή του και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Θέλω να τον ευχαριστήσω διότι διαχειριστήκαμε μαζί μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για το ελληνικό εμπόριο και τον Έλληνα καταναλωτή. Αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, να λάβουμε πολλές και διαφορετικές αποφάσεις σε μηδενικό χρόνο, να εκδώσουμε δεκάδες κοινές υπουργικές αποφάσεις και να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε ασφάλεια, αλλά και αίσθημα δικαίου με τους διαρκείς ελέγχους στην αγορά.
Τόσο το έργο όσο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού επί του κυρίου Σταμπουλίδη, όπως η ίδρυση της ΔΙΜΕΑ, η αναδιάρθρωση του ΓΕΜΗ, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και το νέο πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο, δείχνουν και την παραγωγική μας συνεργασία και την απόλυτη δέσμευσή μας να ωφελήσουμε τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και τον Έλληνα επιχειρηματία.
Δημοσίως, λοιπόν, θέλω να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά».
Επίσης ο υπουργός καλωσόρισε στη θέση του νέου γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή το στέλεχος του υπουργείου μας, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, με τον οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, όλο αυτό το διάστημα υπήρχε στενή συνεργασία καθώς αποτελούσε μέλος της ομάδας για τον χειρισμό της κρίση της πανδημίας.
«Είμαι βέβαιος ότι με την εργατικότητα που έδειξε στον προηγούμενο ρόλο του και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στα νέα του καθήκοντα» είπε ο υπουργός.
Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Είχα την τιμή να συνεργαστώ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, για σχεδόν δύο χρόνια. Ήταν μία εξαιρετικά δημιουργική περίοδος, η οποία προφανώς με εξοπλίζει ως άνθρωπο και ως επαγγελματία για τα επόμενά μου βήματα.
Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπου εργατικού, ο οποίος εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας αλλά πάνω από όλα φέρνει αποτελέσματα κατά τη διαχείριση των αποστολών που του ανατίθενται.
Κατά την διάρκεια της θητείας μας, προχωρήσαμε σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις ώστε σήμερα να έχουμε διαμορφώσει συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και αισθητά λιγότερης γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.
Είμαι βέβαιος ότι η νέα περίοδος για τη χώρα, που διέρχεται και μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είναι αναπτυξιακή και δημιουργική για όλους τους Έλληνες».
Από την πλευρά του ο νέος γενικός γραμματέας Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σημείωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό, κύριο Γεωργιάδη, καθώς και τον γενικό γραμματέα, κύριο Σταμπουλίδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν τα δύο τελευταία χρόνια που συνεργαστήκαμε.
Απέκτησα από τη συνεργασία αυτή πολύ σημαντική εμπειρία, παραστάσεις οι οποίες μου ήταν άγνωστες στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τόσο του υπουργού, όσο και του γενικού γραμματέα στα νέα μου καθήκοντα.
Οι προκλήσεις της νέας εποχής, της μετα-Covid ουσιαστικά εποχής όπως φαίνεται ότι έρχεται, βρίσκονται μπροστά μας, είναι πολύ μεγάλες και ελπίζω ότι θα ανταποκριθούμε σ' αυτές και εγώ αλλά και συνολικά οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή».
Βιογραφικό του νέου γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή
Ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης (Δημόσια Οικονομική) του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, στο πεδίο του Δομοστατικού Σχεδιασμού των Κατασκευών και στο πεδίο της Διαχείρισης Έργων (Project Management) καθώς και υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός σε σημαντικές μελετητικές τεχνικές εταιρίες όπου εκπόνησε στατικές μελέτες κτιρίων, μεγάλων ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, δημοσίων έργων, γεφυρών και κατασκευών με σύνθετες απαιτήσεις. Έχει επίσης διατελέσει ανώτερο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν της αποφοίτησής του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και τις διαδικασίες ανάθεσης σημαντικού πλήθους και υψηλού οικονομικού αντικειμένου δημοσίων συμβάσεων.
Από τον Οκτώβριο του 2019 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Από τη θέση αυτή, ο κ. Αναγνωστόπουλος συμμετείχε σε πλήθος ομάδων εργασίας σχετικά με τις αρμοδιότητες της οικείας Γενικής Γραμματείας αλλά και ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις που θεσπίστηκε με την ψήφιση του ν. 4782/2021
Κώδικας Διαφάνειας για e-shops
Στο δελτίο απολογισμού της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι φέτος το Μάϊο σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Κώδικα Διαφάνειας για την παροχή υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά στο διαδίκτυο και η υλοποίηση σύγχρονης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων μητρώου υπαιθρίου εμπορίου (αδειοδοτήσεων και προστίμων) ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή του για την ψηφιοποίηση του συνόλου των λειτουργιών, διαδικασιών και δραστηριοτήτων του κλάδου.
Στις υποστηρικτικές δράσεις για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραβατικότητας στην διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, η γενική γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συμμετέχει ως προς τα εξής:
Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης και συντονισμού των ελέγχων της αγοράς στο σύνολο της επικράτειας.
Σταθερά σημεία/σταθμοί ελέγχου οχημάτων που εισέρχονται στη χώρα από τις γείτονες χώρες.
Ακόμη, προχωράει η αναβάθμιση υποδομών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) για την υποστήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, η δημιουργία και εφαρμογή Μητρώου Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΜΕΤΠ) και η επέκταση πεδίου διαπίστευσης του εργαστηρίου του τμήματος Χημικών Αναλύσεων και Οργανοληπτικών Δοκίμων.
Για τις δημόσιες συμβάσεις οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη κεντρικών προμηθειών είναι ύψους 93.000.000 ευρώ και οι διαγωνισμοί σε στάδιο κατακύρωσης είναι 31.000.000 ευρώ και οι συμβάσεις κεντρικών προμηθειών είναι 20.000.000 ευρώ.
Πρόστιμα
Επίσης για την εποπτεία της αγοράς,,αναφέρεται στο απολογιστικό δελτίο, ότι έγιναν 51.726 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 3,3 εκατ ευρώ πρόστιμα ενώ για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού έγιναν 53.641 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς για το χρονικό διάστημα 2020-2021 το σύνολο των προστίμων ήταν 4.546.300 ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 2018-2019 ήταν 1.195.400 ευρώ. Αναλυτικά η κατηγοριοποίηση των προστίμων έχει ως εξής:
- για καταναλωτικά αγαθά (κυρίως από ηλεκτρονικά καταστήματα) το ύψος των προστίμων ήταν 2.075.500 ευρώ
- για γενικές και ειδικές Υπηρεσίες (Γυμναστήρια, Κέντρα Αισθητικής) το ύψος των προστίμων ήταν 914.800 ευρώ
- για ενημέρωση οφειλετών τα πρόστιμα ήταν 611.000 ευρώ
- για ασφαλιστικές υπηρεσίες τα πρόστιμα ήταν 565.000 ευρώ
- για τραπεζικές υπηρεσίες το ύψος προστίμων ήταν 380.000 ευρώ.
Μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφορούν στα εξής:
- Νόμος 4635/2019 για την αναδιάρθρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)
- Νόμος 4679/2020 για τα εμπορικά σήματα
- Νόμος 4712/2020 για τη Σύσταση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.)
- Νόμος 4782/2021 για την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στις Δημόσιες Συμβάσεις
- Νόμος 4796/2021 για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα
- Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο.
- Σχέδιο νόμου για ενσωμάτωση Οδηγιών (ΕΕ) 2019/1151 και (ΕΕ) 2019/2121
- Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις εισπρακτικές εταιρίες.
- Σχέδιο νόμου για τις εταιρικές οντότητες
- Έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για τα έτη 2019, 2020 και 2021 για τη διενέργεια κεντρικών και επικουρικών αγορών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών.
- Έκδοση ΚΥΑ 14900/2021, ΦΕΚ Β' 466/8.2.2021 για το Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.
- Ολοκλήρωση του νέου Σχεδίου Δράσης για τις Δημόσιες Συμβάσεις για την περίοδο 2021 - 2025.
Πιο ειδικά για το ΓΕΜΗ - YMS προωθήθηκαν οι εξής δράσεις:
- Αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ.
- Σύσταση ΑΕ με πρότυπο καταστατικό και ΙΚΕ με πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο.
- Ολοκλήρωση διασύνδεσης ΓΕΜΗ με ΕΦΚΑ
- Έναρξη ατομική επιχείρησης ηλεκτρονικά
- Διασύνδεση ΓΕΜΗ με ΤΑΧΙΣ
- Ηλεκτρονική εγκατάσταση αλλοδαπών υποκαταστημάτων
Για τα σήματα:
- Ψηφιοποίηση εμπορικών σημάτων.
- Επίσπευση διαδικασιών απόδοσης, θέσπιση του συλλογικού σήματος ποιότητας.
- Μεταφορά της διαδικασίας απονομής του εμπορικού σήματος στον ΟΒΙ (σε εξέλιξη).
Για την εποπτεία της αγοράς ιδρύθηκε η ΔΙ.Μ.Ε.Α. για την αντιμετώπιση παράνομου εμπορίου (φυσικού και ηλεκτρονικού) με τον ν.4712/2020.
Αναπτύχθηκαν μόνιμα σημεία ελέγχου σε Κομοτηνή - Ξάνθη - Κεντρική Μακεδονία - Ηγουμενίτσα, ενσωματώθηκε η Οδηγία 1150/2019 και αναβαθμίζονται τα ψηφιακά και λοιπά ελεγκτικά μέσα.