Βάζουν τους Άγγλους να παρακολουθούν τα πιο… έξυπνα πουλιά

"Παρακολουθείστε τα πουλιά! Καταγράψτε με βίντεο ό,τι κάνουν!". Και αν σας φαίνεται κάτι ανάμεσα σε σενάριο του Χίτσκοκ ή φουτουριστικό θρίλερ, δεν είναι. Η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΒΤΟ), ζήτησε από τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε βίντεο κάποια από τα εξυπνότερα πουλιά που έχουν υπάρξει ποτέ: τις κουρούνες (ναι εκείνα τα μαύρα που έχουμε κι εμείς συχνά στις αυλές μας και μοιάζουν με κοράκια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια άλλωστε)!

Η ΒΤΟ θέλει να μελετήσει εκτεταμένα τα πουλιά αυτά, που ζουν στις πόλεις, καθώς δεν γνωρίζει και πολλά για αυτά. Παρατηρεί όμως κάποιες σπάνιες και ιδιαίτερα έξυπνες συμπεριφορές τους: π.χ. ότι όταν θέλουν να φάνε ένα καρπό που δεν ξέρουν πώς να ανοίξουν το κέλυφος του, τότε τη στήνουν πάνω από πολυσύχναστους δρόμους και πετάνε τους καρπούς πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα για να σπάσει το κέλυφος τους!

Οι κουρούνες παρουσιάζουν ανησυχητική μείωση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες θέλουν να καταγράψουν πού οφείλεται το φαινόμενο.