Η Αργεντινή ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας

Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκεται για μία ακόμα φορά η Αργεντινή, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που απαγόρευσε στη χώρα να πληρώσει τους δανειστές της που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους της, αν δεν πληρώσει πρώτα τα περίπου 1,5 δισ. δολάρια που έχουν επιδικαστεί στα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Πέμπτη είχε γίνει η εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού για την κάλυψη μίας πληρωμής που λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, το ποσό αυτό έχει μπλοκαριστεί από το δικαστήριο, και επομένως αν η Αργεντινή δεν πληρώσει εντός της ημέρας τα hedge funds, τότε δε θα της επιτραπεί να καταθέσει τη δόση αυτή προς τους δανειστές που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αργεντινή θα έχει μία περίοδο χάριτος τριάντα ημερών για να διαπραγματευτεί με τα hedge funds και να επιτύχει μία συμφωνία, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία στα ομόλογα που έχει εκδώσει, ύψους 28,7 δισ. δολαρίων. Και μπορεί τόσο η κυβέρνηση της χώρας, όσο και ο επικεφαλής των δικαιωμένων hedge funds, Πολ Σίνγκερ, να έχουν δηλώσει ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση, στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του αμερικανικού δικαστηρίου να μπλοκάρει την πληρωμή της Αργεντινής είναι πρωτοφανής  στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, που φέρεται διατεθειμένη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δικαιωθεί. “Ένας δικαστής προσπαθεί να εμποδίσει έναν οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και τους δανειστές του να πληρωθούν”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής.