Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Σε ηλικία τριών χρόνων πάλεψε με τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα και παρά τις προγνώσεις των γιατρών που την ήθελαν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, εκείνη όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της αλλά έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου. Φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 2007 θέλοντας να δοκιμάσει τις δυνατότητές της σε χώρες, όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους, όπως λέει χαρακτηριστικά, έφυγε στο εξωτερικό. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και μετά στην Αμερική όπου εργάστηκε στον τομέα των κατασκευών ενώ το 2012 εντάχθηκε στο επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα. Το πάθος της για προσφορά σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την οδήγησαν να δημιουργήσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "StayUnited" και σήμερα η Ισμήνη Καρύδη-Svensson μαθαίνει στους Αμερικανούς τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Πώς ήρθε η πρόταση να ενταχθείτε στο επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα;
Ήμουν καλεσμένη σε μια πολιτική εκδήλωση στην Washington DC και έτυχε να συμμετάσχω σε μια συζήτηση πολιτικού ενδιαφέροντος με Αμερικανό πολιτικό και τους συμβούλους του. Κατά τη συζήτηση με ρώτησαν για τα ενδιαφέροντά μου και την επαγγελματική μου ιδιότητα. Όταν τους ανέφερα ότι είμαι πολιτικός μηχανικός, ότι έχω προηγούμενη εμπειρία με την ενασχόληση με τα κοινά σαν εκπρόσωπος των φοιτητών του Πολυτεχνείου και ότι μιλάω πέντε ξένες γλώσσες, μου έκαναν κατευθείαν την πρόταση να ασχοληθώ με την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου. Χαρακτηριστικά μου ανέφεραν ότι ήταν η πιο σύντομη πρόσληψη που έχουν κάνει ποτέ.
Τι έχετε κρατήσει από αυτή την εμπειρία;
Η εμπειρία αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Αμερικής. Αυτό όμως που έχω κρατήσει περισσότερο είναι η αμεσότερη επαφή και γνώση που απέκτησα για τα προβλήματα του αμερικανικού λαού. Το γεγονός αυτό μου δημιούργησε την ανάγκη να ακολουθήσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για κοινωνική προσφορά ιδρύοντας την οργάνωση StayUNITED.
Μιλήστε μας για την οργάνωση "StayUNITED", ποιος είναι ο στόχος της;
Η οργάνωση κοινωνικής αλληλεγγύης StayUNITED δραστηριοποιείται με πρωτοποριακό τρόπο. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι οι πράξεις κοινωνικής προσφοράς είναι αποτέλεσμα μιας on line συζήτησης με πολίτες από όλη την Αμερική. Οι πολίτες επικοινωνούν απ΄ευθείας μαζί μας και μας ενημερώνουν για τα προβλήματα της περιοχής τους. Αυτοί αποφασίζουν για τις κατά τόπους κοινωνικές ομάδες που δέχονται τη βοήθειά μας. Έχουμε ήδη βοηθήσει καρκινοπαθείς, αστέγους, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας, παιδιά με ειδικές ανάγκες και πολλούς άλλους. Στόχος μας είναι η παρακίνηση των πολιτών προς τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία. Η οργάνωσή μας από την αρχή της σύστασής της έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώρισή της από το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις 2 Οκτωβρίου 2013 ύστερα από πρόταση του βουλευτή Henry Waxman εκδόθηκε διακήρυξη μέσω της οποίας γινόταν μνεία στη φιλανθρωπική δράση και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του StayUNITED για την προώθηση του εθελοντισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο για την οργάνωση;
Να γίνει μια από τις πιο σημαντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο εμπνέοντας σε πολίτες από όλο τον κόσμο την αγάπη για προσφορά προς το συνάνθρωπο.
Τι σας λείπει από την Ελλάδα και τι όχι;
Πάντοτε θα αισθάνομαι νοσταλγία για την Ελλάδα. Με συνδέουν μ’ αυτήν οι αναμνήσεις, το σπίτι μου και οι φίλοι με τους οποίους μοιράστηκα τη νεανική μου ζωή. Η ομορφιά της χώρας μας είναι απαράμιλλη και αυτή κυριαρχεί στη σκέψη μου.
Τι μηνύματα σας στέλνουν οι δικοί σας άνθρωποι για την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα και πώς αισθάνεστε;
Όλοι δυστυχώς συμφωνούν ότι έχουν γίνει πολλά λάθη σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες με ολέθριες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Παραμένω όμως αισιόδοξη. Θεωρώ ότι από αυτή τη δοκιμασία θα αντλήσουμε την απαραίτητη ωριμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση της θέσης μας σε διεθνές επίπεδο. Ο λαός μας αξίζει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο για τη μακροχρόνια ιστορία του και τη συμβολή του στον πολιτισμό αλλά και για τη σημερινή του τιτάνια προσπάθεια να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.
Η επιστροφή υπάρχει στα σχέδια σας;
Στην Αμερική παντρεύτηκα και δημιούργησα οικογένεια, όμως τίποτα δεν αποκλείει κάποια στιγμή την επιστροφή μου στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να σας γυρίσω χρόνια πίσω και να μας πείτε τι σας βοήθησε να ξεπεράσετε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζατε.
Ενώ οι διαγνώσεις των γιατρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήσαν όλες αποθαρρυντικές για την κατάστασή μου, εγώ ποτέ δε θέλησα να πιστέψω ότι ήμουν άρρωστη. Η δύναμη της θέλησης και η ακλόνητη πίστη μου στο Θεό σε συνδυασμό με υγιεινή ζωή και εντατική άσκηση με βοήθησαν να υπερνικήσω το φυσικό πρόβλημα εκπλήσσοντας τους θεράποντες ιατρούς μου.
Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;
Θυμάμαι, πρέπει να ήμουν 4 ετών, όταν ένα βράδυ ξύπνησα και θέλησα να πάω να πιω νερό. Συνήθως οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου έτοιμοι να με βοηθήσουν όμως λόγω της περασμένης ώρας όλοι κοιμούνταν στο σπίτι. Τα πόδια μου ήταν δεμένα σε νάρθηκες κάνοντας τη μετακίνησή μου από το ένα δωμάτιο στο άλλο σχεδόν αδύνατη. Παρά τους πόνους, τις φλεγμονές και τους νάρθηκες σύρθηκα έξω από το δωμάτιο αλλά φθάνοντας στην πρώτη γωνία του τοίχου άρχισα να χάνω την ισορροπία μου. Θα μπορούσα κάλλιστα να ζητήσω βοήθεια αλλά ήθελα να τα καταφέρω μόνη μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ την πονεμένη έκφραση στο πρόσωπο του πατέρα μου όταν ώρες αργότερα με βρήκε γαντζωμένη στην ίδια θέση να προσπαθώ να μετακινηθώ.
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και δίνουν τη μάχη τους;
Να οραματίζονται τον εαυτό τους απόλυτα υγιή και αυτή να είναι η μόνη κυρίαρχη σκέψη τους.