Aπάτη σε βάρος του Δημοσίου με παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Είχαν επιτύχει να εξαπατήσουν τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σε παράνομες εισπράξεις χρηματικών ενισχύσεων (επιδοτήσεων). 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Αστυνομικής έρευνας προκύπτει εμπλοκή 5 παραγωγών βαμβακιού και προμηθευτών σπόρων βάμβακος από την Αιτωλοακαρνανία, 2 εμπορικών – επιχειρήσεων και 8 αγροτών στο Νομό Κιλκίς. 
Από το 2006 έως το 2012, οι επιτήδειοι δήλωναν ανακριβώς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης (370) στρεμμάτων, κι έτσι ελάμβαναν παράνομα φυσικά τις ειδικές χρηματικές ενισχύσεις βάμβακος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δύο τουλάχιστον αγροτών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως ιδιόκτητο, ένα από τα επίμαχα γεωτεμάχια, ενώ ή κυριότητά του στη πραγματικότητα ανήκει σε νομικό πρόσωπο. 
Μόνο για το έτος 2011, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, προκύπτει ότι η προκληθείσα αλλά και η επαπειλούμενη (στις περιπτώσεις της απόπειρας) ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, για το σύνολο των εμπλεκομένων αγροτών. 

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για τα αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σε έρευνα εξάλλου σε 2 επιχειρήσεις στη περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, κατασχέθηκαν 5 μπλοκ δελτίων αποστολής – τιμολογίων καθώς και αντίγραφα. Η συνολική απάτη σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται σε 83.755,58 ευρώ. 

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών Μεσολογγίου και Κιλκίς, αντίστοιχα ενώ οι συνταχθείσες εκθέσεις φορολογικού ελέγχου απεστάλησαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τις προβλεπόμενες πράξεις καταλογισμού, σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.