Τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών για μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης, ασύλου και συνόρων στην ΕΕ επισημαίνουν, για πρώτη φορά, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι 28 τονίζουν ότι “η Ένωση χρειάζεται μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης, ασύλου και συνόρων με άρτια διαχείριση, με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών όπως προβλέπονται στη Συνθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 80 ΣΛΕΕ και την πραγματική εφαρμογή της πολιτικής αυτής”. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η δέσμευση της ΕΕ ως προς τη διεθνή προστασία προϋποθέτει μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, βασιζόμενη στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. “Η πλήρης μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) είναι απόλυτη προτεραιότητα”, αναφέρεται στη συνέχεια.
Επιπλέον, οι 28 για πρώτη φορά υιοθετούν τον όρο “παράνομη μετανάστευση”, τονίζοντας στα συμπεράσματά τους ότι θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου και αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την οποία θα βελτιστοποιούνται τα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης και θα προσφέρεται προστασία σε όσους έχουν ανάγκη”.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι 28 αναγνωρίζουν ότι η απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις που υφίστανται στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης “βρίσκεται στις σχέσεις με τρίτες χώρες, πράγμα που καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της σύνδεσης των εσωτερικών και των εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ”.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αιτιών των παράνομων μεταναστευτικών ροών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβάλλει ως βιώσιμη λύση, την “εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και την χορήγηση βοήθειας για να ενισχυθεί η ικανότητά στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων”.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι “οι πολιτικές μετανάστευσης πρέπει να ενισχυθούν ως αναπόσπαστο μέρος των εξωτερικών και αναπτυξιακών πολιτικών της Ένωσης, με την εφαρμογή της αρχής 'περισσότερα κίνητρα για περισσότερα αποτελέσματα' και με βάση τη συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και της κινητικότητας”.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την κατάλληλη νομοθετική και επιχειρησιακή συνέχεια αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών και δηλώνει ότι θα προβεί σε ενδιάμεση επισκόπηση το 2017.