Η κινητικότητα του Πάσχα ανέκοψε το ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων στην Ελλάδα
«Καμπανάκι κινδύνου» για Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα και Μαγνησία έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως είπε, στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Την ίδια έκκληση απηύθυνε και προς τους νέους, καθώς όπως είπε, το διάστημα 10-16 Μαΐου το ένα τρίτο των κρουσμάτων αφορούσε σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα, αλλά και την χαλάρωση μετά την άρση περιορισμών και το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι τα 60 έτη, ενώ η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων εξακολουθεί να είναι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Κάλεσε δε, όσους ανήκουν σε αυτήν την ηλικία και πάνω, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η κινητικότητα του Πάσχα ανέκαμψε το ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων
Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας παρατήρησε, ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παρουσιάζει πτωτική πορεία, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%. Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα.
Ωστόσο, θετικό όπως είπε, είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από το 4%, με τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt να βρίσκεται στο 1,6. Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα. Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να κυμαίνονται κάτω από 300 την ημέρα, ενώ για κάθε 10 αποσωληνώσεις γίνονται 7 διασωληνώσεις.