Μηνύματα προς το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τη νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Ο κ. Τουρκολιάς ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες, και να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων.
Άφησε εξάλλου αιχμές για την πρόσφατη οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος με τους 22 άξονες αναφορικά με τη διαχείριση των επισφαλών δανείων, σημειώνοντας πως “η αντιμετώπιση των επισφαλειών υπό τις παρούσες συνθήκες, τις οποίες δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η ελληνική Οικονομία, πρέπει να γίνει με σύγχρονους όρους και σύγχρονες μεθόδους” και υπογραμμίζοντας πως “πρόκειται για μια βαθύτερη και ποιο σύνθετη διαδικασία η οποία επεκτείνεται πέρα από την έκδοση οδηγιών”.
“Οι συνεργάτες μου και εγώ εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Και η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου, που συνοψίζονται:
- Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς. “Ψάχνουμε για αξιόπιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται leverage, χρειάζεται equity. Χρειάζεται στήριξη από επενδυτικούς φορείς”, επεσήμανε.
- Στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, χάρη στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών ήδη σε εξέλιξη.
- Στην αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής Ομίλου.
- Στις επιμέρους δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη. Κάθε περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο Ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα την τράπεζα και αξιολογούν οι επενδυτές.