Πότε μπορεί να γίνει έρευνα στο σπίτι σας;

Πολλές φορές μπορούμε να δούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έγινε έρευνα από την αστυνομία σε ένα σπίτι.

 

Πότε όμως και από ποιούς διενεργείται η έρευνα σε σπίτι;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας

Έρευνα στο σπίτι σας διενεργείται μόνο στις περιπτώσεις που πιθανολογείται βάσιμα ότι τελείται έγκλημα ή πρόκειται να συλληφθεί άτομο που βρίσκεται μέσα σε αυτό και διώκεται νόμιμα ή αν η έρευνα αποσκοπεί στη βεβαίωση ή διακρίβωση εγκλήματος με τον εντοπισμό ή την ανεύρεση αντικειμένων που σχετίζονται με αυτό.

Η έρευνα διενεργείται από αστυνομικά όργανα ή υπαλλήλους επιφορτισμένους με αστυνομικά καθήκοντα (ΣΔΟΕ, λιμενική αστυνομία, τελεωνειακές αρχές κλπ).
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατά την έρευνα πρέπει να παρευρίσκεται οπωσδήποτε δικαστικός λειτουργός (εισαγγελέας ή δικαστής).

Σε ποιές όμως περιπτώσεις, διενεργείται η έρευνα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Για να διενεργηθεί η έρευνα σε κατοικία κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να συντρέχει εκτός από τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια από τις παρακάτω:

1) Να πρόκειται να συλληφθεί πρόσωπο που διώκεται νόμιμα

2)Να πρόκειται για τη σύλληψη επ' αυτοφώρω κάποιου που διαπράττει μέσα στην κατοικία, κακούργημα ή πλημμέλημα

3) Να υπάρχει συγκέντρωση σε κατοικία όπου παίζονται κατ' επάγγελμα τυχερά παιχνίδια ή η κατοικία χρησιμοποιείται ως τόπος κατ' επάγγελμα ακολασίας.

Επίσης, νυχτερινή έρευνα διενεργείται σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο ή χώρο προσιτό σε όλους, εφόσον υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τη διακρίβωση εγκλήματος ή εξεύρεση αντικειμένων που σχετίζονται με αυτό. Αν η έρευνα ενεργείται από Αξιωματικό ή Υπαξιωματικό της ΕΛΑΣ πρέπει οπωσδήποτε να παρευρίσκεται δικαστικός λειτουργός.

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

[email protected]