Παράνομα αυγά πωλούνται μόνο στην Ελλάδα των 28!

Τη λειτουργία παραγωγικών μονάδων με τις απαγορευμένες κλωβοστοιχίες που προμηθεύουν στην αγορά παράνομα αυγά καταγγέλει η Compassion in WorldFarming .

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών για τις όρνιθες ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών για την βελτίωση των συνθηκών στις μονάδες παραγωγής. "Οι όρνιθες είναι συναισθανόμενα όντα και έχουν την ανάγκη να εκδηλώσουν την έμφυτη συμπεριφορά τους κτίζοντας φωλιά, αναζητώντας τροφή και τινάζοντας τα φτερά τους σε σκόνη, δραστηριότητες που δεν είναι δυνατόν να γίνουν στους συμβατικούς κλωβούς καθώς περιορίζουν την κίνηση σε βαθμό που δεν μπορούν να απλώσουν ούτε τα φτερά τους", αναφέρεται.

Η απαγόρευση είχε συμφωνηθεί το 1999 και υπήρξε μια μακρά περίοδος μετάβασης μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όταν τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους αυγοπαραγωγούς να μην έχουν συμμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2012, πόσο μάλλον δυόμιση χρόνια αργότερα. Πλέον η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ που συνεχίζει να περιφρονεί το νόμο. Εκτός από το σοβαρό θέμα ευζωίας που προκύπτει από τη μη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση παρέχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικά προϊόντα που περιέχουν αυγά να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή σε άλλα Κράτη Μέλη - παρά το γεγονός ότι παρήχθησαν παράνομα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την οργάνωση, η μη συμμόρφωση από την πλευρά της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους παραγωγούς που επένδυσαν στην αλλαγή των συστημάτων εκτροφής των ορνίθων για να τηρήσουν την προθεσμία της έναρξης της απαγόρευσης και πρέπει να ανταγωνιστούν με την παράνομη παραγωγή της χώρας μας. Και οι 27 άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των συστημάτων εκτροφής σε εμπλουτισμένους κλωβούς, αχυρώνες ή ελεύθερη βοσκή.

Η Compassion in World Farming είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων, τον τερματισμό της εντατικής μορφής κτηνοτροφίας και την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής τροφίμων. Η οργάνωση εδρεύει στην Αγγλία και έχει γραφεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.