Εντυπωσιασμένος έφυγε ο Κινέζος πρωθυπουργός

Αναχώρησε το απόγευμα από το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης" ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Ελλάδα.

Στο αεροδρόμιο, τον πρωθυπουργό της Κίνας και την αποστολή που τον συνόδευσε, αποχαιρέτησαν ο ομόλογός του Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, υφυπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.  

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έφθασε την Παρασκευή, στην Κρήτη, και το Σάββατο, συνοδευόμενος από τον Α. Σαμαρά περιηγήθηκε στην Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Κρήτη και τον μινωικό πολιτισμό, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα. "Η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική. Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας" υπογράμμισε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

"Ο χρόνος είναι σαν το νερό" είπε ο κος Κετσιάνγκ και πρόσθεσε: "Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας". 

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός της Κίνας με τον περιφερειάρχη Κρήτης, βρέθηκαν η προώθηση των κρητικών ποιοτικών προϊόντων στην ασιατική χώρα, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα και στην Κρήτη και η επιδίωξη συνεργασίας των εκπαιδευτικών- ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού με αυτά της Κίνας.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για το αεροδρόμιο Καστελίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: "θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον".