Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν -με ανταλλάγματα- Γιουνκέρ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές και ο Γιουνκέρ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, συμφώνησαν οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια "άτυπης συνάντησης" σήμερα στο Παρίσι. Ωστόσο συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου συντηρητικό για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά - ως αντάλλαγμα- αναμένουν άλλα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ να δοθούν στους συμμάχους του κόμματός τους.

"Οι σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές και ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αναμένουμε άλλα αξιώματα να δοθούν στους σοσιαλδημοκράτες", δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

"Ο Μάρτιν Σουλτς (σ.σ πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, επίσης υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν) είχε τη στήριξη όλων εδώ...για τη θέση του προέδρου των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε ο Γκάμπριελ. 

"Σεβόμαστε το πνεύμα που κυριάρχησε στις ευρωεκλογές, δηλαδή το γεγονός ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον υποψήφιο που έχει παρουσιασθεί, δηλαδή τον κ. Γιουνκέρ", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλα αξιώματα που μπορεί να ανατεθούν σε πρόσωπα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρθηκαν, της Δανής Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, του πρώην πρωθυπουργού τηυς Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μακ Ερό.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας συναντήθηκαν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του ο Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, για να αναζητήσουν κοινή πορεία σχετικά με το πολιτικό πρόσωπο που θα στηρίξουν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν από την δύσκολη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), ο Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), ο Ρόμπερτ Φίτσο (Δημοκρατία της Σλοβακίας), ο Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Δημοκρατία της Τσεχίας), ο Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα), ο Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία) και ο Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο), ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βλας και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να στηρίξουν τον Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος, με τη συμφωνία αυτή, αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.