Το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

To στοίχημα του ανασχηματισμού είναι η απόδοση του νέου κυβερνητικού σχήματος Όχι μόνο στα μακροοικονομικά, όπου οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του επιδιώκουν την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πρώτο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί του ανασχηματισμού, χωρίς όμως να τίθεται και σε κίνδυνο η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Αφενός η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει ρυθμούς για την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη συμφωνία της με την τρόικα. Πάντα στο πλαίσιο του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος.

Ένας ακόμη στόχος είναι μην πέσει στην παγίδα της παροχολογίας, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να αφήσει έκθετο το κυβερνητικό επιτελείο. 

Στις προθέσεις Σαμαρά είναι να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα με το βλέμμα στραμμένο στις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες. «Όλα θα γίνουν στοχευμένα, με αργά αλλά σταθερά βήματα και χωρίς να διαταραχθεί το πρόγραμμα», τονίζουν από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση για ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων.

Τη στιγμή μάλιστα που τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για επικέντρωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έρχονται διαρκώς προς την Ελλάδα, το Μαξίμου επιμένει ότι θα παραμείνει πιστό στο πλαίσιο που έχει τεθεί, καθησυχάζοντας τους πιστωτές. Ο βασικός στόχος είναι να απαιτήσει η ελληνική πλευρά –και αυτό θα πράξει με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα– αλλαγές στη συνταγή της τρόικας, εκεί όπου απέτυχε, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η μείωση των φόρων. Επί της ουσίας, καθώς έχει αρχίσει και η συζήτηση για το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, δεν τίθεται ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης του οικονομικού προγράμματος, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τορπίλιζε την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς στην παρούσα φάση.