Αναγνωρίστε και περιποιηθείτε το ξηρό δέρμα!

Το να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τον τύπο του δέρματός μας είναι μια διαδικασία που θα θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη περιποίηση. Σήμερα θα σας μάθουμε τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα ξηρό δέρμα, καθώς και την κατάλληλη περιποίηση του.

Χαρακτηριστικά

Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία σμήγματος. Αυτό οφείλεται είτε στην υπολειτουργία των σμηγματογόνων αδένων είτε στο μειωμένο αριθμό τους. Οι πόροι αυτού του δέρματος είναι από ελάχιστα ορατοί ως ανύπαρκτοι. Έχει πορσελάνινη όψη, ωραία υφή και είναι ιδιαίτερα λεπτή. Όμως, το ξηρό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και συχνά εμφανίζει ποικίλα προβλήματα. Η έλλειψη σμήγματος, που το χαρακτηρίζει, υποδηλώνει ουσιαστικά την έλλειψη του λιπαρού φίλτρου που προστατεύει την επιδερμίδα από την αφυδάτωση. Το φίλτρο αυτό, είναι το πρώτο φυσικό φράγμα του δέρματος απέναντι στην αφυδάτωση. Συχνά, λοιπόν, το ξηρό δέρμα εμφανίζει αφυδάτωση εξαιτίας της έλλειψής του. Τα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας χάνουν το νερό τους, γίνονται τραχιά και εμφανίζονται σε συσσωματώματα που μοιάζουν με λέπια. Τα λέπια αυτά παχαίνουν, η φίνα όψη της επιδερμίδας μετατρέπεται σε τραχιά και χάνεται η ελαστικότητά της. Η λεπτή επιδερμίδα δε μπορεί να αντισταθεί, όπως θα έπρεπε, στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα οι ηλιακές αλλοιώσεις να είναι ταχύτερες και εντονότερες στα ξηρά δέρματα. Η φωτογήρανση, οι δυσχρωμίες κ.α. είναι μερικές από τις αλλοιώσεις που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ξηρού δέρματος είναι η εμφάνιση ευρειαγγειών. Πρόκειται για τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας και με ελάχιστη πίεση, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, διαστολή των αγγείων λόγω ζέστης κ.α. μπορεί να σπάσουν προκαλώντας αισθητικά προβλήματα.

Η ευαισθησία και το μικρό πάχος της επιδερμίδας οδηγεί στη γρήγορη εμφάνιση ρυτίδων. Οι ρυτίδες στο ξηρό δέρμα, εκτός από τη εμφάνιση τους σε πολύ μικρή ηλικία, είναι πολλές και ρηχές, αντίθετα δηλαδή από ό,τι συμβαίνει στο λιπαρό δέρμα.

Προβλήματα

Τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίζονται στο ξηρό δέρμα είναι:

Η έλλειψη σμήγματος οδηγεί συχνά σε αφυδάτωση.

Το λεπτό πάχος της επιδερμίδας κάνει το δέρμα ευαίσθητο και συμβάλλει στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Περιποίηση

Το ξηρό δέρμα απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση. Στον καθημερινό καθαρισμό του πρέπει να αποφεύγεται το νερό. Όταν το νερό έρθει σε επαφή με τα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας, απορροφάται από αυτά με αποτέλεσμα να φουσκώνουν και η κεράτινη στιβάδα να διογκώνεται. Όταν στη συνέχεια το νερό εξατμιστεί τα κύτταρα αδυνατούν να πάρουν το αρχικό τους σχήμα, με αποτέλεσμα να σπάνε οι κυτταρικές τους μεμβράνες και η επιδερμίδα να αφυδατώνεται. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων και γενικότερα οι περιποιήσεις ενυδάτωσης είναι απαραίτητες για αυτό τον τύπο δέρματος, αφού το κύριο πρόβλημά του είναι η εύκολη αφυδάτωσή του. Οι ευρυαγγείες και η γενικότερη ευαισθησία που εμφανίζει το ξηρό δέρμα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή οποιασδήποτε περιποίησης.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr