Μουσακάς χωρίς μπεσαμέλ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα ΄

 

Υλικά

6 μελιτζάνες κομμένες σε χονδρές ροδέλες
4 πατάτες κομμένες σε χονδρές ροδέλες
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι 

Για τον κιμά

750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ πελτές ντομάτας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
100 ml κρασί κόκκινο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ξύλο κανέλλας
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι 

Για τη κρέμα γιαουρτιού

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι  

 

Εκτέλεση:

  • Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Εναλλακτικά μπορούμε να τα αλείψουμε με ελαιόλαδο και να τα ψήσουμε στο φούρνο.

  • Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί . Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να φύγουν τα υγρά του. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.

  • Σε ένα πυρέξ κάνουμε μια στρώση από πατάτες, πασπαλίζοντάς τις με αλάτι, πιπέρι και κεφαλοτύρι. Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση μελιτζάνες. Τις πασπαλίζουμε και αυτές με κεφαλοτύρι, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια απλώνουμε τον κιμά. Τέλος επαναλαμβάνουμε μια στρώση με μελιτζάνες.

  • Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού. Σε ένα μπολ κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια του μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄στους 180 βαθμούς.

  • Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄ πριν σερβίρουμε.