Εθνικό πένθος στη Βουλγαρία μετά τις φονικές πλημμύρες

Τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές προκάλεσαν οι σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την βορειοανατολική Βουλγαρία.  

Το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, η Βάρνα, είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφή και εκατοντάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το προάστιο Ασπαρούχοβο της Βάρνας, όπου υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα και ζουν και πολλοί Ρομά, κατακλύστηκε από θολούς χείμαρρους έπειτα από αιφνίδια νεροποντή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

"Είμαι 61 ετών και τέτοια καταστροφή δεν έχω ξαναδεί στην περιοχή μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ή να εξηγήσω την απίστευτη εικόνα που βλέπω γύρω μου και προκλήθηκε από τις πλημμύρες", περιγράφει ένας κάτοικος της Βάρναw.  

 Ένα από τα θύματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Τσβελτίν Γιόβτσεφ, πνίγηκε στην πόλη Ντόμπριτς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μερική εκκένωση χωριών στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας Βελίκο Τίρνοβο, της πόλης Γκάμπροβο και άλλων πόλεων της βόρειας Βουλγαρίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να υπερχειλίσουν διάφορα ποτάμια, όπως η Γιάντρα και η Μπελίτσα. 

Για "τεράστια τραγωδία" έκανε λόγο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος επισκέφτηκε τη Βάρνα και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 23η Ιουνίου για τα θύματα των φονικών πλημμυρών.  

Oι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα κακοκαιρίας στη βόρεια και ανατολική Βουλγαρία τις επόμενες μέρες και οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.