Μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι και τυρί λευκαίνουν τα δόντια

Yπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που λευκαίνουν τα δόντια, τα οποία πρέπει να τρώμε το πρωί, σύμφωνα με ένα διάσημο οδοντίατρο. Ο δρ Χάρλοντ Κατζ ισχυρίζεται ότι η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι φράουλες και το τυρί μπορούν να βοηθήσουν τη λευκότητα των δοντιών, ενώ άλλα τρόφιμα με παρόμοια δράση είναι οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια. 

Για καλύτερα αποτελέσματα, τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται πρωί-πρωί, για να εξουδετερώνουν τις βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια και ευθύνονται για την βακτηριακή πλάκα, υποστηρίζει. 

Όπως εξηγεί, η μαύρη σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μια πικρή σκόνη που σκληραίνει την επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη του κιτρινίσματος, καθώς όσο πιο ασθενής είναι η εξωτερική επικάλυψη στα δόντια τόσο πιο επιρρεπή είναι στο αποχρωματισμό. 

Το πράσινο τσάι περιέχει τανίνες οι οποίες ευνοούν τη λευκότητα επειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια, καθώς και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα οξέα και τα βακτήρια του στόματος. 

Οι φράουλες με την σειρά τους περιέχουν μηλικό οξύ, ένα ένζυμο που καθαρίζει πραγματικά τους λεκέδες από τα δόντια - και ο πουρές φράουλας μπορεί να αναμειχθεί με μαγειρική σόδα για να δημιουργηθεί ένα φυσικό προϊόν λεύκανσης. 

Ένα μικρό γνωστό όφελος του τυριού είναι ότι αυξάνει το επίπεδο του pH στο στόμα, κάνοντάς το λιγότερο όξινο. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα του αποχρωματισμού και της διάβρωσης των δοντιών μειώνεται, ενώ το ασβέστιο που περιέχει το τυρί συμβάλλει στην διατήρηση υγιών και γερών δοντιών. 

Τέλος, οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια συμβάλλουν στην απομάκρυνση των χρωστικών από τα δόντια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των δύο τελευταίων σε νερό αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.