Τα κέντρα απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που πολλαπλασιάζονται, αφενός εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αφετέρου της διάλυσης των υποστηρικτικών δομών. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η υποστελέχωση, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και η γραφειοκρατία, επισήμαναν τα μέλη του Κέντρου σε συνέντευξη Τύπου.
Οι επισκέψεις των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια αυξήθηκαν το 2013, συγκριτικά με το 2012. Συγκεκριμένα, το 2013, στις εγκαταστάσεις του Δικτύου Φροντίδας του ΚΕΘΕΑ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν 13.044 επισκέψεις εξαρτημένων ατόμων. Παράλληλα, έγιναν 740 εξορμήσεις σε “πιάτσες”, διανεμήθηκαν 34.721 καθαρές σύριγγες και συλλέχθηκαν, μέσω ανταλλαγής, 34.778 χρησιμοποιημένες, πραγματοποιήθηκαν 3.644 ιατρικές πράξεις και μοιράστηκαν 7.807 μερίδες φαγητού.
Με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο 2013 υπηρεσίες σε 13.500 περίπου χρήστες ουσιών, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια απεξάρτησης και επανένταξης, καθώς και στις οικογένειές τους, ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος.
«Οι μισοί σχεδόν από τους χρήστες που βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας είναι άστεγοι, ενώ 6 στις 10 χρήστριες εκπορνεύονται για να συντηρήσουν τον εθισμό τους και να επιβιώσουν», επισήμανε από την πλευρά του, ο Μιχάλης Μυλωνάς, υπεύθυνος του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ “Εξέλιξις”.
Το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης, στην οδό Κουμουνδούρου, στην Αθήνα, υποδέχεται σε ημερήσια βάση περίπου 100 ενεργούς χρήστες και τους προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, παραπομπής σε θεραπευτικά προγράμματα ή εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και σίτιση, ιματισμό και δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής.
Η κρατική επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 25% την τελευταία πενταετία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς.
«Η βασικότερη δυσκολία, όμως, αφορά τη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού, το οποίο από το 2009 λιγότερο κατά 78 άτομα. Και αυτό γιατί στην απουσία έγκρισης προσλήψεων ήρθε να προστεθεί η απαγόρευση κάθε πρόσληψης, ακόμα και όταν πρόκειται για αναπληρώσεις κενών θέσεων που δημιουργούνται», τόνισε ο κ. Νοταράς για να συμπληρώσει ο κ. Γκιτάκος πως, μέσα σε όλα, η γραφειοκρατία δυσχεραίνει αδικαιολόγητα ήδη συμφωνημένα προγράμματα, όπως στις φυλακές Διαβατών, όπου δεν προχωράει η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ εδώ και έξι μήνες, παρότι το ΚΕΘΕΑ έχει πληρώσει ό,τι του αντιστοιχεί.
Το ΚΕΘΕΑ για να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του, βασίζεται όλο και πιο πολύ σε χορηγίες και στην αυτοχρηματοδότηση, εξήγησε ο κ. Νοταράς.