Η ασπιρίνη δεν είναι το καλύτερο φάρμακο για το εγκεφαλικό

Οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν νεότερα φάρμακα - και όχι την ασπιρίνη- για τη θεραπεία ενός κοινού καρδιολογικού προβλήματος, αναφέρουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας και της Ουαλίας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη είναι καλύτερα για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), η οποία προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, είναι το πιο κοινό πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, που επηρεάζει μέχρι και 800.000 άνθρωπους - περίπου έναν στους 100 –στη Μ. Βρετανία. Στην κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά όσο θα έπρεπε και μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ασπιρίνη έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια για να βοηθήσει στην προστασία των ασθενών από εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με άλλες θεραπείες. Νεώτερα αντιπηκτικά, εκτός από τη βαρφαρίνη, μπορεί να είναι πιο κατάλληλα, δεδομένου ότι δεν απαιτούν τακτική παρακολούθηση,υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε ότι «τα εγκεφαλικά που προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή είναι τόσο κοινά και μπορούν να προληφθούν, αλλά μόνο εάν ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός προσδιοριστεί στην πρώτη θέση και εάν είναι αποτελεσματικά τα φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη της ανάπτυξης θρόμβων» και προσέθεσε ότι «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ασπιρίνη δεν είναι σημαντικό και αποτελεσματικό φάρμακο στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άλλες περιπτώσεις. Οι ασθενείς που είναι ασαφείς σχετικά με το εάν ή όχι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους."