Ξέρετε ποιο είναι το ορυκτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα από όλα τα άλλα στη Γη; Στοίχημα ότι δε θα το βρείτε, όσο και να σπάσετε το κεφάλι σας...
Βέβαια, δε φταίτε εσείς γι' αυτό: Το ορυκτό αυτό μόλις πριν από δύο εβδομάδες απέκτησε την επίσημη ονομασία του! Γνωρίστε, λοιπόν, τον φοβερό και τρομερό... μπριτζμανίτη (bridgmanite)!
Θα αναρωτιέστε, βέβαια, πώς γίνεται ένα υλικό που υπάρχει σε τόση αφθονία στον πλανήτη μας δεν είχε όνομα τόσα χρόνια. Είναι μία λογική απορία, που έχει εξίσου λογικές απαντήσεις.
Πρώτα απ' όλα, δε θα δείτε ποτέ στη ζωή σας τον μπριτζμανίτη. Το υλικό αυτό υπάρχει μόνο στον κατώτερο μανδύα της γης, σε βάθος 650-2.900 χιλιομέτρων, ένα βάθος όπου κανείς δεν τολμά να φτάσει, λόγω της υψηλής πίεσης και της εξίσου υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα θεωρητικά μοντέλα των γεωλόγων περιελάμβαναν το υλικό αυτό, δεν είχαν ποτέ πρακτικά την ευκαιρία να δουν τον μπριτζμανίτη ή να μελετήσουν τη δομή του.
Ωστόσο, ένας μετεωρίτης ήταν το "κλειδί" για να διαπιστωθεί η δομή του: Μία ομάδα ορυκτολόγων μελέτησε τον μετεωρίτη Τέναμ, που κατέπεσε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το 1879 και, χρησιμοποιώντας μία τεχνική που ονομάζεται περίθλαση ακτίνων Χ σε σύγχροτρο, κατάφεραν να εξακριβώσουν τη μοριακή του δομή, μέσα από μερικά σωματίδια που εντοπίστηκαν.
Μόνο τότε δέχθηκε η Διεθνής Ορυκτολογική Ένωση να αποδεχθεί την επίσημη ονομασία του πετρώματος, που είναι "μπριτζμανίτης", προς τιμήν του νομπελίστα φυσικού Πέρσι Μπρίτζμαν.
Τώρα ξέρετε...