Επίθεση τζιχαντιστών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ

Επίθεση με όλμους και πολυβόλα εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατά του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου του Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας και εργαζόμενους στο διυλιστήριο, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η επίθεση εκδηλώθηκε τα ξημερώματα έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων, είπαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες βλήμα όλμου έπληξε αποθήκη ανταλλακτικών και από το κτίριο υψώθηκε στήλη καπνού.

Νωρίτερα, είχαν απομακρυνθεί από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις.

Aξιωματούχος του διυλιστηρίου δήλωσε στο Reuters ότι οι τζιχαντιστές έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματός του.

"Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτιρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου", δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου. Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του "θα κάνει τα πάντα" για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους του σιιτικού ισλάμ στο Ιράκ απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών.

"Σχετικά με τους ιερούς τόπους των σιιτών ιμάμηδων, προειδοποιούμε τις μεγάλες δυνάμεις, τους λακέδες τους, τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες, ότι ο μεγάλος ιρανικός λαός θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους", δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χόραμ-αμπάντ (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

"Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Ιράκ για να υπερασπισθούν τους ιερούς τόπους και να βάλουν στη θέση τους τους τρομοκράτες", διεμήνυσε.